Kerthelység

2009. aug 29.

Drasztikus lakásárcsökkenés és visszaesés várható

Írta: admin Kategória: Fogyasztó és állampolgár

A legújabb felmérések szerint mind a beruházói, mind a vevői oldal komoly finanszírozási gondokkal küszködik, így várható, hogy tovább csökken a fejlesztések aránya. Idén az első negyedévben összességében 7,14 százalékponttal zuhantak az ingatlanárak az elmúlt év negyedik negyedévéhez képest. A jelenlegi prognózis szerint a második negyedévben az ingatlanpiac stagnálására, illetve további esésére számíthatunk.

Az elhúzódó – nem kis részben a politikai labilitásnak betudható – pénzügyi, gazdasági válságra hivatkozva a bankok annyira átalakították hitelezési szabályaikat, hogy az ingatlanfejlesztések szinte lehetetlenné váltak. A finanszírozási költségek emelkedése, a magasabb önerő és a magasabb kamatszintek miatt az ingatlanfejlesztők is kénytelenek újragondolni projektjeiket. Az sem jelent sikert, ha az ingatlanberuházók hozzájutnak a remélt kölcsönhöz, hiszen ugyanígy nehezebbé vált a vevőoldal hitelezése is. A vevőoldalon jelentkező finanszírozási akadályok gátolják a lakás és egyéb ingatlanok vásárlását – az ingatlanpiac élénkülése tehát távoli vágyálom.
A jelenlegi helyzet legnagyobb vesztesei a beruházók, a forgalmazók és az önkormányzatok. 2009 első negyedévében a legnagyobb csökkenést az ingatlanberuházóknál (–13 százalék), az ingatlanforgalmazóknál (–11,45 százalék) és az önkormányzatoknál (–6,9 százalék)  mérték. A lakosság szintén a fejlesztések további visszaesésével számol. Jelenleg mindenki kivár, csak a megkezdett fejlesztések befejezésére számíthatunk, ugyanis az ingatlanberuházók konjunktúraindexe a 2001 óta mért legalacsonyabb értéket mutatja. A beruházók mind a lakossági, mind a nem lakossági szektorban továbbra is csökkenő számú ingatlan építését prognosztizálják.
Némi növekedésre a szállodaiparban és a bevásárlóközpontok építésénél számítanak az ingatlanfejlesztő cégek, de itt is a már elkezdett beruházások befejezése a fő cél, viszont tovább romlik az irodák, a logisztikai építmények és a raktárak kihasználtsága.
Senkinek sem kellenek az új lakások, a különböző ingatlanok forgalma az elkövetkező hat hónapban jelentősen visszaesik mind a lakossági, mind a nem lakossági vásárlók körében. A legnagyobb kereslet-visszaesés az új lakások és a használt házak, az üdülők, nyaralók, az irodaházak és a kiskereskedelmi egységek építésére alkalmas telkek piacán várható.
Az ingatlanok bérbevétele is várhatóan tovább csökken az ingatlanforgalmazó vállalkozások véleménye szerint. A lakosság ingatlanforgalmi konjunktúraindexe az év első negyedévében produkálta a legalacsonyabb értéket kilenc év óta, amióta ilyen felmérés készül.

Dr. Győrfi László


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!