Kerthelység

2009. júl 31.

Üzenet a Mikulásnak…

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Jó ütemben halad az óvodaépítés

Mint arról lapunk is tudósított, áprilisban ünnepélyes keretek között sor került az új Árpád utcai óvoda alapkőletételére. Az ünneplést követő napokban gyors ütemben indult meg a munka, így július közepére az épület már szerkezetkész állapotban van, azaz készen vannak a tartószerkezetek, a tető és állnak a falak. Az építkezésen Szabó Lajos, a kivitelezést végző Kalotherm Zrt. elnök-vezérigazgatója vezetett végig bennünket.

– Annak, aki nap mint nap látja, úgy tűnik, az építkezés nagyon szépen halad. Valóban ez a helyzet szakmai szempontból is?
– A munkálatok teljes mértékben az ütemtervnek megfelelően haladnak. Biztos vagyok benne, hogy az óvodások a karácsonyi ünnepeket már az új épületben ünnepelhetik. Mindig fontosnak tartottam, hogy csak olyan határidőt ígérjek, amit tartani lehet. Ez eddig szinte mindig sikerült, és úgy gondolom, most sem lesz másképp.
– Az átadást novemberre tervezik. Maradnak még munkák későbbi időpontra is?
– Nem. Az átadásra mindennel készen leszünk.
– Ez nagyon különleges, egyedi épület lesz. Az építéskor felmerülő problémák is különlegesek. Hogyan sikerül ezeket megoldani?
– Nem jellemző, hogy különleges problémák lennének. A szokásos építőipari kérdésekben pedig mindig találunk megoldást. Úgy gondolom, hogy az együttműködés a tervezőirodával, illetve az önkormányzat képviselőivel igazán jó, sőt egyre jobb lesz. Hetente tartunk egyeztetést, amelyeken a felmerülő gondokat eddig még mindig sikerült megoldani. Ez a közös munka nagyon fontos. Mindig kell egy kis idő, hogy a közreműködő felek összecsiszolódjanak. Mostanra azt hiszem, ez megtörtént.
– Szeretik ezt az épületet? Jó benne, rajta dolgozni?
– Minden projekt más. Ez adja meg az ízét, zamatát ennek a munkának. És persze mindegyiket szeretjük. Itt sok különleges megoldással találkoztunk. A zöldtető, a geotermikus fűtés, a különleges faburkolat mind-mind érdekes elemei az épületnek, így a kivitelezésnek is.
– Hányan dolgoznak az építkezésen?
– Egyszerre körülbelül negyven-ötven ember dolgozik itt. A szerkezetet építők lassan levonulnak, és a helyüket átveszik a szakipari munkákat végző szakemberek. A gépészetnek egy része is készen van már. Jelenleg a villanyszerelés, a fűtés és a vízrendszer kiépítése folyik.
– Önnek személy szerint melyik a legizgalmasabb szakasza egy-egy építkezésnek?
– A szerkezet felépülése mindig nagyon látványos. Érdekes, amikor már látni lehet az egyes helyiségek elhelyezkedését, lassan kialakul az épület formája. Ennél az épületnél itt tartunk most. Ez körülbelül 40 százalékos készültséget jelent.
– A zöldtetőre, a geotermikus fűtésre és a külső faburkolatra a környezettudatos építkezés jegyében esett a választás. Ezek a megoldások biztosan gondos karbantartást igényelnek majd az üzemeltetőtől is.
– Igen, ez valóban így van. Az átadás műszaki dokumentációjában pontos leírást adunk minden ilyen berendezés, építészeti elem karbantartásáról. Ez olyan épület lesz, amellyel törődni kell. Teljesen egyedi mind küllemében, mind építészeti megoldásaiban, sőt még a belső berendezésben, a bútorzatában is.
– Mit kell tudnunk az önök cégéről?
– A Kalotherm Zrt. jogelődje, a Kalortherm Kft. 1991. április 26-án alakult belföldi magánszemélyekből. A cég tulajdonosai 1997. december 31-én a társaság részvénytársasággá alakításáról döntöttek. A társaság fő tevékenysége az építőipari generálkivitelezés és fővállalkozás. Ezen belül építészeti, épületgépészeti, elektromos kivitelezés és tervezés tevékenységi körökhöz tartozó szolgáltatások nyújtásában szereztünk figyelemreméltó piaci pozíciókat. Az állandó szakmai gárda jelenleg körülbelül ötven főből áll.
– Nyakunkon a válság. Az építőipar szinte sohasem látott mélyponton van. Önöket hogyan érintették ezek a folyamatok?
– Örömmel mondhatom, hogy nagyon kevéssé. A hitelminősítésünk most is első osztályú. Nincsenek tartozásaink, és ami legalább ilyen fontos, nekünk sem tartozik senki. Ezt az elmúlt évek átgondolt üzletpolitikájának köszönhetjük.

Az építkezés tehát jó ütemben halad, és minden reményünk megvan rá, hogy határidőre elkészül. Erről bárki meggyőződhet, aki bekukucskál az Árpád utca felől a kerítésen át. Reméljük, a gyerekek is jól érzik majd magukat az új épületben. És nem utolsósorban még a Mikulást is időben értesíteni kell, hogy a Bóbita óvodások új helyre költöztek, nehogy rossz helyre vigye az ajándékokat…

P.E.

KALOTHERM Zrt.
–    A Kalotherm Zrt. jogelődje, a Kalortherm Kft. 1991. április 26-án alakult belföldi magánszemélyek alakításával.
–    A cég tulajdonosai 1997. december 31-én a társaság részvénytársasággá alakításáról döntöttek.
–    Fő tevékenység: építőipari generálkivitelezés és fővállalkozás, építészeti, épületgépészeti, elektromos kivitelezés és tervezés.
–    Jelenleg körülbelül ötven magasan képzett, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező saját állományú szakemberrel dolgozik.
–    1996 óta rendelkezünk minőségbiztosítási rendszerrel, melyek a következők: EN ISO 9001:2000, és EN ISO 1400:2004, MSZ 28001:2008.
Néhány projekt
–    Gellért Gyógyfürdő műemléki rekonstrukciója, generálkivitelezés
–    Chinoin Zrt gyógyszerüzemeinek és irodaépületeinek generálkivitelezése
–    Egis Gyógyszergyár NYrt. gyógyszerüzem generálkivitelezése
–    Százhalombatta városközpont: Szent István tér rendezvényközpont és lakóépület generálkivitelezése
–    Budaörsi 100 férőhelyes napköziotthonos óvoda építési generálkivitelezői munkái
–    Vecsési irodaház generálkivitelezése
–    Dorogi József Attila Művelődési Ház generálkivitelezése
–    Budapest, IX. ker., Viola utcai lakóépület teljes felújítási munkái, generálkivitelezés
–    Tököli általános Iskola rekonstrukciója, átépítése, bővítése, valamint ehhez nyaktaggal kapcsolódó tanuszoda építése előcsarnokkal
A cég ars poeticája: „A megrendelő a legjobb szolgáltatást kapja a megfelelő határidőre úgy, hogy ne terheljük részproblémákkal.”



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!