Kerthelység

2009. jún 01.

Megváltozott pártpreferenciák

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Interjú Csuka Attilával, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség törökbálinti elnökével

A Fidesz győzelme, a 14 mandátum megszerzése az előzetes felmérések szerint alakult, ennek megfelelően az eddigi irány folytatása, a követett stratégia fenntartása várható az ellenzéki párt részéről.
– Túl vagyunk az EP-választásokon. Hogyan értékeli a választási eredményeket?
– Először is engedje meg, hogy megköszönjem a településünkön élőknek, hogy az országos átlagnál lényegesen magasabb arányban vettek részt a választáson, és álláspontjukat – élve a lehetőséggel – világosan a politikusok tudomására hozták. A Fidesz helyi elnökeként pedig külön köszönöm a Fideszre leadott 2438 szavazatot, amely a választásokon részt vevők 55,4 százalékát teszi ki. Szeretném továbbá megköszönni a munkát mind a Fidesz tagságának, mind külső segítőinknek, nélkülük ezt az eredményt nem érhettük volna el.
– Ez a választás több szempontból is eltért az eddigiektől és meglepő eredményeket hozott.
– Azt gondolom, mindenki előtt nyilvánvaló, hogy bár a június 7-ei választások az EU parlamenti mandátumokról szóltak, a választók valójában mégis elsősorban belpolitikai kérdésben foglaltak állást. A világgazdasági válság, amely hét év rossz kormányzati politikája és gyenge teljesítménye miatt legyengült állapotban érte az országot, egyértelművé tette, hogy Magyarországon a jelenlegi neoliberális társadalompolitika, gazdaságpolitika nem folytatható. Erről mondtak véleményt a választók június 7-én. Az üzenet világos: Elég volt! Elég volt a hazudozásra épülő hatalomgyakorlásból, elég volt az arroganciából és abból, hogy a rossz döntések árát mindig az emberekkel fizettessék meg, miközben a hatalom gyakorlói saját felelősségüket nem vállalják.
– Tehát a kormány és a regnáló pártok elleni tiltakozásként értelmezhetjük a Fideszre leadott szavazatokat?
– Nem teljesen. A Fidesz döntő fölénye véleményem szerint azzal magyarázható, hogy a választóknak immár lehetőségük volt összehasonlítani a 1998–2002 közötti Fidesz kormányzati ciklus után az ország gazdasági, és ami legalább olyan fontos, mentális állapotát a jelenlegi kormányzó pártok működése alatt kialakult állapottal. Emlékezhetünk, annak idején azt ígérték, hogy hatalomra kerülés esetén mindent megtartanak, amit a Fidesz jól csinált, sőt  jobban fogják csinálni. Ma viszont mindenki tudja, és a saját bőrén érzi, hogy ez hazugság volt! A lakosság is tapasztaltabb lett a politikusok által felvetett valós vagy politikai érdekekből napirenden tartott problémák vonatkozásában. Példa erre az MSZP–SZDSZ kampánya, amelynek lényegi eleme a bőrfejűekkel való riogatás és a jobboldaltól való félelemkeltés volt. Ennek a választók már nem adtak hitelt. Pozitív, különösen hitelt érdemlő víziót viszont egyáltalán nem mutattak fel, ami nem csoda, hiszen pontosan a hitelesség az, ami elfogyott a kormányzó pártok vonatkozásában.

– Ugyanakkor néhány rövid ideje működő politikai formáció is előtérbe került. Az MSZP a Fideszt vádolja a Jobbik térnyerésével.
– Jó néhány nappal vagyunk a választások után. A politikai elemzésekkel foglalkozók döntő többsége ezt az állítást nem támasztja alá. A Fidesz szavazó bázisa lényegesen növekedett az elmúlt egy-két évben. Ugyanakkor a kormányzó MSZP–SZDSZ szavazótábora lényegesen csökkent. Az ország helyzete és a saját gazdasági helyzetük miatt nehéz helyzetbe került emberek könnyen manipulálhatók, viszonylag egyszerű hívószavakkal és egyszerűnek tűnő megoldásokkal megszólíthatók. A radikalizmus akkor erősödik, amikor a társadalmi problémákra nem ad a kormány megfelelő válaszokat. Vagyis nem a Fidesznek kell magyarázkodnia. Az elemzők szerint az MSZP táborának bizonyos rétege vándorolhatott a Jobbikhoz. Az ország legszegényebb településein volt a legerősebb a Jobbik támogatottsága.  Az SZDSZ, LMP viszonylatában a pártjuk 1994 óta tartó politizálásából végképp kiábrándult liberális szavazók keresik azt a politikai formációt, amelyet szavazatukkal támogathatnának, csak ott még a liberális politikai űrt érzékelő MDF is árnyalja a képet.
A jelenlegi politikai helyzet fenntartása tovább erősítheti a radikalizmust, ami nemkívánatos sem Magyarország, sem Európa számára. Magyarországon ebből a helyzetből csak egy előrehozott országgyűlési választás jelenthet kiutat. A felelősség ezért is a hét éve kormányzó MSZP és SZDSZ politikusait terheli. Sajnos a választás utáni szocialista nyilatkozatok alapján úgy tűnik, hogy az önös érdek ismét maga alá gyűri az ország érdekét.
A Fidesz a jelen helyzetben annyit tehet, hogy felszólítja a kormánypártokat az állami vagyon további kiárusításának megszüntetésére, valamint világosan megmondja:  az országgyűlési választások után – legyen az bármikor – a bukott kormánypártok mely intézkedéseit fogja visszavonni.

F.K.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!