Kerthelység

2009. máj 25.

Ez a munka tanácsadói szerep

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Beszélgetés Nánay Éva főépítésszel

Nánay Éva, Törökbálint főépítésze 1968-ban végzett az építészmérnöki karon, 1992-ig magasépítési tervezéssel foglalkozott. 1992-től a ferencvárosi önkormányzatnál dolgozott a városfejlesztési irodában, 1995–2002 között Soroksár főépítésze volt, 2002 óta pedig Törökbálint főépítésze.

– Mi a feladata egy település főépítészének?
– Ez a munka tulajdonképpen tanácsadói szerep. Településfejlesztési és településrendezési kérdésekben segít a polgármesternek és a képviselő-testületnek. Nem vagyok építéshatóság, kizárólag az előző két pontban segítem az önkormányzatot.
– Amikor egy főépítész egy új településre kerül, alaposan át kell tanulmányoznia a település szerkezetét.
– Ez az első dolga egy főépítésznek, e nélkül nem él meg egy településen vagy egy kerületben. Mikor Törökbálintra kerültem, nagyon sok hasonlóságot éreztem Soroksárral, ami valószínűleg annak is köszönhető, hogy mindkettő régi sváb falu. Nagyon sok mezőgazdasági külterület volt, ezek átminősítésével és szabályozási terveik elkészítésével kellett szembenézni.
– Hogyan tudják megőrizni Törökbálint egyes részeinek hagyományos utcaképét? Lehet szabályozni a háztulajdonosok építési vágyait?
– Ez a településközpontban igen nagy problémát jelent. A településközpont szabályozási tervét úgy készítettük el, hogy megjelöltük azokat az épületeket, amelyeket helyi védelemre javasoltunk. Készült egy helyi védelmi rendelet, amelyben meghatároztuk azokat a köz- és lakóépületeket, amelyeket feltétlenül védendőnek kell tekinteni.
– A védendő lakóépületek tulajdonosai számíthatnak az önkormányzat segítségére?
– A helyi védelmi rendelet erre lehetőséget ad. Az épületek átalakításánál, felújításánál a tulajdonos az önkormányzattól igényelhet támogatást. Külön pénzösszeg ehhez nincs hozzárendelve, először a költségvetésből erre anyagi keretet kell biztosítani, és csak azután lehet ebből a pénzügyi keretből egyénileg dönteni.
– Több pályázatot is nyert az önkormányzat a közelmúltban, amelyek közül a legnagyobbak az építést, felújítást érintik. Melyek lesznek a közeljövő nagy törökbálinti beruházásai?
– A közeljövő nagyobb beruházásai a polgármesteri hivatal felépítése, az új hatcsoportos óvoda és a Kinizsi utca környéki intézményközpont, ahol iskola, uszoda, sportpálya fog felépülni. Nagyberuházás lesz a Tükörhegy IV. üteme, ahol a szabályozási terv elég sűrű beépítést tesz lehetővé, ez körülbelül ezres nagyságrendű lakosságnövekedést fog eredményezni. Tudomásul kell vennünk, hogy egy városban bizonyos helyeken sűrűbb beépítéssel kell számolnunk. Természetesen ennek idővel gátat kell szabni, a település lélekszáma, lakóterülete nem növelhető a végtelenségig. Ezzel egyébként a most készülő településfejlesztési koncepcióban is foglalkozik a képviselő-testület. A jövőben várható lakosságlétszámot maximálni kell.
– A polgármesteri hivatal felépítése mellett a Munkácsy Mihály utca felújítására is nyert pénzt az önkormányzat. Itt milyen jellegű munkákra kell számítanunk?
– Az egész út- és közlekedésrendszert át kell alakítani. Meg kell oldani a parkolást, és foglalkozni kell a buszvégállomással. Mindenképpen fejlesztésre szorul a város egyik központi utcája, mivel a jelenleginél sokkal egységesebb kialakítású, korszerű utcára van szükség.
– A megnövekedett lakószám nagyobb autószámot is takar. Mit lehet tenni, hogy ne duguljanak be a Törökbálintról kivezető utak?
– Sajnos Törökbálinton igen megnőtt a gépjárművek száma, de nagy problémát okoz az átmenő forgalom megnövekedése is. Ez a kérdés mindenképpen megoldásra vár. A települési szerkezeti terv, illetve a helyi építési szabályzat módosításánál ezeknek a kérdéseknek nagy szerepet kell kapniuk. A szomszédos településekkel is össze kell fognunk. A szélesíthető utakat mindenképpen szélesíteni kell, és a szomszédos településekkel összefogva keresni kell az elkerülő utak építésének lehetőségét.

N.G.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!