Kerthelység

2009. máj 25.

Magányos emberek országa

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Fidesz-kampánynyitó Biatorbágyon

Vendég: Pokorni Zoltán, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség alelnöke
Beindultak a plakátnyomógépek, nyakunkon az európai parlamenti választások kampánya. A Fidesz 9. választókerületének nyitó rendezvényét május 5-én, kedden este tartották. Sokan eljöttek a biatorbágyi faluház új színháztermébe, hogy meghallgassák Pokorni Zoltán alelnök mondandóját. Mielőtt a hivatalos program megkezdődött volna, a Kerthelységnek is lehetősége adódott egy rövid beszélgetésre.

– Mit gondol, politikusnak vagy pedagógusnak nehezebb lenni ezekben a hónapokban?
– Mind a kettő nehéz, persze más-más okok miatt. A pedagógusok is nagyon nehéz helyzetben vannak, hiszen az életkörülményeik sokat romlottak az elmúlt években, és ma az oktatásban dolgozni, nem túl hálás feladat. De politikusként sem vagyunk sokkal könnyebb helyzetben. Sajnos az őszödi beszéd óta a politikusoknak, a közélet szereplőinek a hitele olyan mértékben romlott, hogy nagyon nehéz az embereket meggyőzni bármiről, még ha a legjobb szándék vezérel is bennünket. Hiába nem mi tartottuk ezt a beszédet, hiába nem mi vallottuk be, hogy éveken át hazudtunk a választóinknak, az emberek nagy része nem hisz már a politikusoknak. Ezért azt gondolom, a legfontosabb szempont, amit ma szem előtt kell tartanunk, az az őszinteség. Ha mi is az ígérgetések hibájába esnénk, az évtizedekre visszavetné a választók politikába vetett bizalmát, azt a nagyon gyenge demokráciát, amiben ma élünk.
– A Fidesz mostanában megjelenő óriásplakátjai nem a párt politikusait reklámozzák. Arra kérnek bennünket, hogy menjünk el szavazni. Mit gondol, nem túl nagy már az elkeseredettség? Vagy az unió iránti ellenérzés? Elmennek majd szavazni az emberek?
– Hát igen. A mérleg serpenyőiben bizony sok minden van. Ennek a csalódottságnak több oka lehet. Részben a kormány, másrészt viszont az unió politikája az, ami kiábrándította az embereket. Hiszen az őszödi beszéd után szemet hunyt a fölött, hogy hazudnak neki. Amikor látta, hogy adatokat hamisítanak. Sőt asszisztált Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc ártalmas gazdaságpolitikájához. Megveregette a vállukat, és azt mondta, minden rendben. Persze Gyurcsány többször hivatkozott az unióra egy-egy népszerűtlen intézkedés meghozatalakor, akkor is, amikor saját érdekből cselekedett. De ez most, az uniós parlamenti választásoknál visszaüt, hiszen az emberek bizalmatlansága egyre nő. Ez van a mérleg egyik serpenyőjében. Ennek alapján azt gondolnánk, hogy a választóknak alig 20 százaléka járul június 7-én az urnákhoz. Amiért én mégis azt gondolom, hogy közel a duplája lesz ez a szám, hogy sokan lehetőséget látnak abban, hogy még egyszer, nagy nyomatékkal, törvényes keretek között elmondják: Elég volt!  Ez, úgy gondolom, jelentősen megnövelheti a részvételi hajlandóságot. Ezért aztán nagyon nehéz megjósolni, hogy mi lesz június 7-én. Én azt gondolom, hogy ez vezeti majd az embereket. A remény, hogy valamiképpen lerövidíthetjük ezt szánalmas vergődést.
– De ugyanezt reméltük már a kórháztörvénynél is.
– Igen, ez igaz. De annak a népszavazásnak is meglett az eredménye. Ha nem is sikerült elérni, hogy előrehozott választások legyenek, a koalíció szétesett. Furcsa módon most újra összeállt. Bár az SZDSZ váltig hangoztatja, hogy ő ellenzéki párt, most már ez elég nevetségesen hangzik. Emellett sikerült megóvni, köztulajdonban megtartani az egészségügyi vagyont. Sikerült megőrizni az egységes társadalombiztosítást, és sikerült elkerülni a tandíj bevezetését. Nem sikerült elsöpörni ezt a politikai hatalmat, illetve a hatalmához görcsösen ragaszkodó szocialista elitet. De sikerült meggyengíteni őket, és ez sem kevés!

Az interjúnk után megkezdődött a kampánynyitó, amelyet Csenger-Zalán Zsolt, a Fidesz választókerületi elnöke nyitott meg. Ezt követően Pokorni alelnök a jelen lévő érdeklődőknek is kifejtette véleményét az európai parlamenti választásokon való részvétel fontosságáról. Egy hozzászóló kérdésére válaszolva hangsúlyozta azt a vélekedését, miszerint a magyarországi emberek nagyon elmagányosodtak. A gyerekek például naponta több mint három óra hosszat nézik a tévét. Ebben vezető helyen állunk Európában. Az utánunk következő országban feleennyi ez az idő. A szülők nem beszélgetnek a gyerekekkel, de egymással sem. A közösségek felbomlottak, mindenki csak a saját boldogulását keresi, nem törődik másokkal. Pedig minden sikeres nemzet alapja az erős, egymást segítő közösségekben rejlik. Ezért tudtak elhúzni mellettünk a szomszédos országok, ezért lettünk hat év alatt sikeres országból sereghajtókká az Európai Unióban. Itt az ideje végre, hogy felébredjünk, hogy jobban figyeljünk egymásra, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy az országnak ismét felelős vezetése legyen. Először is menjünk el, szavazni június 7-én, válasszuk a Fidesz listáját, és ezzel mondjuk el újra: Elegünk van!

Ny.E.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!