Kerthelység

2009. máj 25.

Nyári tervek a családsegítő szolgálatnál

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A nyár közeledtével minden szülőben felmerül a gondolat, kire bízza gyermekét, ha kitör a vakáció. Akinek van nagypapa, nagymama a közelben, annak könnyebb a dolga, de nem mindenki ilyen szerencsés. A törökbálinti Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat munkatársai ezen a gondon próbálnak enyhíteni a nyári tábor beindításával. A lehetőségekről Csokonáné Vizkeleti Ildikóval, a szolgálat vezetőjével beszélgettünk.

Munkában a családgondozók: Csontosné Kiss Katalin és Raczkocki Gergely

– Kész terveitek vannak a nyárra?
– Igen. Már egy jó ideje dolgozunk a nyári tábor megszervezésén, és mostanra körvonalazódottak a lehetőségek. Terveink szerint a nyári hónapokban minden kedden 10–16 óráig tábort szervezünk az ügyfélkörünkbe tartozó gyerekeknek. Sok érdekes programot találtunk ki. Élményközpontú kirándulásokat szeretnénk szervezni, például a százhalombattai Matrica Múzeumba, a Tropikáriumba, és szeretnénk kipróbálni valamelyik kalandparkot is.
A szolgálatból mindig egy kolléga megy majd a gyerekekkel, és van két önkéntesünk is. Egyikük a szakmai gyakorlatát itt töltő szociálpedagógus hallgató, aki szívesen segít a nyári foglalkozások megszervezésében. A másik egy szociológushallgató, aki szintén dolgozott már velünk.
– Mennyibe kerül majd a szülőknek egy-egy ilyen nap?
– A tábor természetesen ingyenes lesz a gyerekeknek. A nyári tábor költségei nem szerepelnek a szolgálat költségvetésében, ezért a szükséges pénzeszközöket pályázatokból próbáljuk előteremteni. Mindent megteszünk, hogy sikerrel járjunk, de ha ez nem sikerülne, a polgármester úr is jelezte segítő szándékát. A költségvetést már összeállítottuk. Szeretnénk, ha a hideg élelmen kívül beleférne a keretbe egy kis fagyi vagy jégkrém és a belépőjegyek ára is.
– Kik vehetnek részt ezen a programon?
– A részt vevő gyerekek névsorát most állítjuk össze. Elsősorban azokra a családokra gondoltunk, akik már eleve kapcsolatban állnak a szolgálattal és ezért tudjuk, hogy szükségük van a segítségre, támogatásra. A programokat, illetve a csoportokat korosztályok szerint bontva szervezzük. Minden gyereknek lesz egy kis matricás füzete, amelybe beragaszthatja a program matricáját, amelyen már részt vett. Így remélhetőleg mindenki kipróbálhat minden lehetőséget. Amikor nem megyünk kirándulni, akkor itt a családsegítőben szervezünk programot a gyerekeknek, kézműves foglalkozásokkal, sportolási lehetőséggel, ügyességi játékokkal.
– Egyszerre hány gyereket tudtok fogadni?
– 10-15 gyereket várunk egyszerre. Persze nem mindenki jön majd el minden alkalommal, így sokkal több résztvevőnk lesz.
– Ezzel a lehetőséggel ezek szerint csak a rászorulók élhetnek, hiszen a résztvevőket ti választjátok ki.
– Ez valóban így van, de van másik lehetőség is, amit viszont bárki igénybe vehet. A szolgálaton keresztül a törökbálinti gyerekek is jelentkezhetnek a Kamaraerdei Ifjúsági Park napközis táborába. Ezért fizetni kell, de a jelentkezők kedvezményesen vehetik igénybe a szolgáltatást. Ezt a lehetőséget már tavaly is sokan kihasználták. A tábor egész nyáron folyamatosan működik, és nálunk kell jelentkezni.
– Mit terveztek még?
– A gyereknapi programokhoz kapcsolódva mi is tervezzük egy egész napos, Nyár Köszöntő Nap megrendezését. Ezen az ügyfélkörünkbe tartozó családok együtt vehetnek majd részt. Reméljük, hogy sikerül kellemesen eltölteni ezt a napot. Lesz tombola, minden gyerek valami apró ajándékkal térhet majd haza, és a szülőknek is alkalmuk nyílik egy kis ismerkedésre, beszélgetésre, barátkozásra.
– Hány családdal álltok kapcsolatban?
– Jelenleg a két családgondozó együtt közel 150 családdal foglalkozik. Az ügyfeleink száma az elmúlt évben közel a duplájára nőtt. Ennek oka lehet az életkörülmények romlása, és az is, hogy sikerült az elmúlt évben sok család gondjain enyhítenünk. Így egyre többen fordulnak hozzánk bizalommal. Sikeresen működik a jelzőhálózat is. Ez azt jelenti, hogy minden, a gyerekekkel kapcsolatba kerülő intézményben van valaki, aki jelzi, ha valahol probléma van. Sajnos egyre több a gyermekbántalmazás, a válások utáni konfliktusok is egyre élesebbek, így sok a dolgunk. Állandó kapcsolatban állunk a rendőrséggel, akik mindenben együttműködnek velünk. Így nagyon rövid időn belül segítségükre siethetünk a nehéz helyzetbe jutott gyerekeknek.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!