Kerthelység

2009. máj 25.

Pünkösd havának legfinomabb gyümölcsei és zöldségei

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Májusban – melynek végére idén pünkösd ünnepe esik – megjelennek az első legfinomabb tavaszi gyümölcsök, így a cseresznye és a földieper, és bár április végétől júliusig tart a „zöldségek királynőjének”, a spárgának a szezonja, ez a zöldnövény is májusban kerül a legtöbb család asztalára. Már elődeink is tisztában voltak vele: e finomságokkal egyrészt az ünnep hangulatát emelhetik, másrészt a szervezetet is felerősíthetik.

A cseresznyéről például tudni kell, hogy nemcsak a szervezet téli, vitaminszegény hónapokban  megfogyatkozott B-vitaminjainak a pótlására kiváló, hanem kálium-, folsav- és magnéziumtartalma révén hatékony szerepe van a vízhajtásban, a csontozat, a fogak és az idegrendszer erősítésében is. Hasonlóan gazdag tavaszi vitaminforrás a földieper, amelynek B2-vitaminja mellett jelentős a C-vitamin tartalma is. Magas ásványtartalma miatt kitűnő vértisztító, de magas vérnyomás, székrekedés ellen is jó hatású, s mindemellett baktériumölő és kiváló bőrápoló. Fogyasszunk hát e két májusi gyümölcsből nyersen is minél többet. Pünkösdkor pedig valamilyen sütemény, torta, krém töltelékeként vagy sültek pikáns kísérőjeként tegyük a családi asztalra. És persze májusban már itt van bőséggel a már említett, a tavaszi vitaminbombák sorában a ma már szerencsére nemcsak az ínyencek körében fogyasztott spárga, ami nagy mennyiségben kínálja C- és E-vitaminkészletét, vízhajtást serkentő káliumát, valamint a sejtképzésben és a vér oxigénellátásában kiemelt szerepet játszó folsavat és szelént. Ezt a közel négyezer év óta fogyasztott értékes, magas tápértékű zöldségfélét – melyet nálunk csírágnak és nyúlárnyéknak is neveznek, s melynek zöld és fehér változata a legismertebb – szintén iktassuk be a pünkösdi menüsorba: hiszen a felsorolt jótékony hatások mellett gasztronómiai értéke sem elhanyagolható.

Néhány receptajánlat Pünkösdre

Pünkösdnek ugyan nincsenek olyan speciálisan az ünnephez kötődő ételei, mint a húsvétnak vagy a karácsonynak, azért az egyes vidékeknek vannak jellemző étkei. Ilyentájt régebben főleg szárnyasokat – elsősorban csirkét, libát – és idei bárányt fogyasztottak, melyek finom levesként, sültként, paprikásként kerültek a pünkösdvasárnapi asztalra. Persze a finom desszertek sem maradtak el: a süteménytésztába bőven került az ekkor érő friss cseresznyéből és eperből.

Roston sült báránykaraj
Hozzávalók: 8 szelet báránykaraj, 2 ek. őrölt mustármag, 1 kk. frissen darált fekete bors, 6 gerezd áttört fokhagyma, 2 ág friss apróra vágott rozmaring, só, olaj a sütéshez.
A hússzeleteket megtisztítjuk a zsíroktól, faggyútól, megmossuk, majd leitatjuk róluk a nedvességet. Az őrölt mustármagot és borsot, valamint fokhagymát összekeverjük, és megkenjük vele a karajszeleteket. Mindegyiket sózzuk, majd a fölaprított rozmaringgal megszórjuk, és kb. fél órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt forró olajban a karajszeleteket mindkét oldalukon 3-3 percig átsütjük. Burgonyapürével és zöldsalátával kínáljuk.

Töltött csirkemell bacon bundában
Hozzávalók: 8-10 szelet csirkemell, 25 dkg bacon, 1 kis doboz joghurt, 3 gerezd fokhagyma, só, frissen őrölt fekete bors. A töltelékhez: 25 dkg juhtúró, 2 tejben áztatott zsömle, 1 tojás, só, őrölt bors, 1 csomag apróra vágott friss kapor, olívaolaj. A csirkemellszeleteket finoman kiverjük, sózzuk, borsozzuk. A joghurtot összekeverjük a zúzott fokhagymával, majd a csirkemelleket belenyomkodjuk, és hagyjuk pácolódni egy órát. Addig elkészítjük a tölteléket: a hozzávalókat összekeverjük, sóval ízesítjük (a sózással vigyázzunk). Mindegyik csirkemellet egy-egy kiterített baconszeletre helyezünk, ráhalmozunk a töltelékből, feltekerjük, és megtűzzük fogpiszkálóval. Vajjal kikent sütőedénybe lerakjuk a töltött tekercseket, majd letakarva 30-35 percig előmelegített sütőben pirosra sütjük. Burgonyapürével és valamilyen tavaszi salátával tálaljuk.

Spárgás tőkehal
Hozzávalók: 60 dkg tengeri tőkehalfilé (tonhalból is készíthető), 60 dkg fehér-vagy zöldspárga, 3 ek. citromlé, 3 tojássárgája, 2 dl tejszín, 10 dkg vaj, só, őrölt bors, tárkony, cukor. A szeletekre vágott halat sózzuk, borsozzuk, majd a citromlével megöntözzük, és kb. fél órára hűtőbe tesszük. A megtisztított spárgát cukros-sós-citromos vízben néhány percig roppanósra főzzük. A tojássárgákat a tejszínnel (gőz fölött) pár perc alatt összefőzzük, sózzuk, borsozzuk, pici tárkonnyal és citromlével ízesítjük, majd 2 dkg vajjal mártássá keverjük. A halszeleteket a maradék vajon mindkét oldalukon átsütjük, tálra rakjuk, mellétesszük a spárgát, és leöntjük a mártással. Párolt rizzsel kínáljuk.

Sült csirkemellszeletek eperkörettel
Hozzávalók: 6 szelet kicsontozott csirkemell, 25 dkg földieper, 2 ek. méz, 3 ek. olívaolaj, 1 kk. mustár, ízlés szerint borecet, só, őrölt fehér bors. A mézből, mustárból és egy kevés olívaolajból páclevet készítünk. A csirkemelleket kissé megborsozzuk, sózzuk, majd az előkészített páclébe tesszük két óra hosszára. Utána a megmaradt olívaolajon mindkét oldalukon átsütjük. A visszamaradt sütőolajat leszűrjük, serpenyőben 1-2 percre rátesszük a félbevágott epreket, hogy egy kissé „összeessenek”, majd ráöntünk egy kevés borecetet. Végül a tálra tett kisült hússzeletekre öntjük. Párolt rizs kínálunk mellé.

Epres túrótorta
Hozzávalók: 20 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 10 dkg étcsokoládé, 5 tojás, 7 dkg vaj, 1 csomag vaníliás cukor, csipet só. A krémhez: 25 dkg túró, 25 dkg friss eper, 10 dkg porcukor, 3,5 dl tejszín, 0,5 dl rum, 1 citrom leve, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csapott ek. zselatin. A díszítéshez: 20 dkg eper, 1,5 dl tejszínhab. A tojások sárgákat habosra keverjük a vajjal, a por- és vaníliás cukorral és a csipet sóval, hozzáadjuk a lisztet és a vízfürdő felett folyósra olvasztott csokoládét. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és finoman hozzákeverjük a masszához. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, majd előmelegített sütőben, 180 °C-on készre sütjük. A kisült tortalapot kihűtjük, és három részre vágjuk. A túrót kikeverjük a por- és vaníliás cukorral, a rummal és a citromlével. A tejszínt felverjük, hozzáadjuk a kevés vízben, kis lángon feloldott, langyos zselatint, majd az egészet beleforgatjuk a túrókrémbe. A tortaformába visszahelyezzük az első tortakarikát, a krém felét rákenjük, megszórjuk eperdarabokkal. Rátesszük a másik tortakarikát, és a maradék krémet rásimítjuk. Erre is rakunk tetszés szerint eperdarabokat, végül ráhelyezzük az utolsó tortalapot. Bevonjuk tejszínhabbal, és tetejét eperszemekkel díszítjük.

Epres-diós túrógombóc
Hozzávalók (20 darabhoz): 0,5 kg tehéntúró, 60 dkg friss eper, 10 dkg búzadara, 1 citrom reszelt héja és leve, 4 ek. kristálycukor, 3 tojás, 15 dkg durvára darált dió, 6 dkg vaj, 4 ek. porcukor, 1 kk. étkezési keményítő, csipet só, 2 ek. liszt. A túrót áttörjük, hozzáadjuk a tojásokat, 2 ek. kristálycukrot, a csipet sót, 5 dkg diót, a búzadarát, a vaj felét, a reszelt citromhéjat és összedolgozzuk. Hűtőben kb. 60 percig pihentetjük. Az epret megmossuk, 20 szemet félreteszünk a gombócokhoz, a többit pedig áttörjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a citrom levét, összekeverjük, majd felforraljuk, és a keményítővel besűrítjük. A maradék vajon egy serpenyőben arany barnára pirítjuk a maradék kristálycukrot és diót. Egy tálcát meghintünk a liszttel, és a túrómasszából elkészítjük a gombócokat, melyek közepébe 1-1 szem epret rakunk. Vizet forralunk, és a gombócokat belerakjuk (vigyázzunk, ne zubogjon, csak lassan forrdogáljon a főzővíz) kb. 15 percre, majd leszűrjük. Az elkészített epermártással, és a pirított dióval tálaljuk. Porcukorral ízesítjük.

Cseresznyés lepény
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 20 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 2 tojássárgája, 3 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja, csipet só, 15 dkg porcukor, 1 tojás. Töltelékhez: 80-1000 dkg kimagozott idei cseresznye, 20 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 12 dkg darált dió, 1 vaníliás cukor, 3-4 kanál zsemlemorzsa. A lisztet a vajjal, tojássárgákkal, tejföllel, a citrom reszelt héjával, a sóval, porcukorral és élesztővel összedolgozzuk. Két részre osztjuk, majd 1 órára hűtőbe tesszük. A kimagozott cseresznyét megszórjuk a porcukorral, a vaníliás cukorral, a dióval és a citrom reszelt héjával, majd jól összekeverjük. A tésztából két lapot nyújtunk, az egyiket félig megsütjük. Tetejét megszórjuk a serpenyőben olaj nélkül rózsaszínűre pirított zsemlemorzsával, majd a leszűrt cseresznyével beborítjuk. Rátesszük a másik lapot, tetejét villával megszurkáljuk, megkenjük a tojással, majd közepes hőmérsékleten megsütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!