Kerthelység

2009. ápr 04.

Zöld Óvoda épül Törökbálinton

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Elindult a 250 millió forint EU-s támogatással és a 400 millió forintos önkormányzati saját erővel megvalósuló óvodabővítési beruházás, amelynél döntő szempont volt a környezettudatos szemlélet.

Csillogó szemű óvodás gyerekek részvételével tartotta meg Turai István törökbálinti polgármester azt a tájékoztatót, amelynek témája a település legújabb beruházása, a már működő Bóbita Óvoda bővítése-korszerűsítése volt. A városvezető elmondta, hogy Törökbálinton évek óta túljelentkezés van az óvodákban, ezekben az intézményekben 120 százalékos a létszám, így jövő év elejétől fellégezhetnek, hiszen ezzel a beruházással legalább 150-nel több kisgyereket tudnak befogadni a város óvodái.
65 pályázó tervei közül választották ki a Balázs Mihály építész, Kossuth-díjas tervező vezette stúdió terveit, melyben a legfontosabb szempontok a természetes anyagok használata, a környezetbarát technológiák alkalmazása és energiatakarékos megoldások voltak. Az egyik legérdekesebb dolog az épületben, hogy egy része a föld alatt lesz, nem hagyományos fedél, hanem zöldtető óvja a „terepépítményt”. A fűtésről-hűtésről geotermikus energia gondoskodik.
Az infrastrukturális fejlesztés csak alapja a tartalmi fejlesztésnek – mondta Pénzes Józsefné, a Bóbita Óvoda intézményvezetője. A gyerekek különböző fejlettségi szintje szükségessé teszi a kompetenciaalapú képzést. Ehhez ideális környezet lesz az új épület, amelyben minden adott lesz ahhoz, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek is olyan környezetben nőhessenek fel, amely egy életre szóló élményt nyújthat. Az udvaron tagolható játszó-, pihenő- és sporttér lesz, és minden csoportszobához külön terasz tartozik majd – mesélte az óvónő, és szemei legalább úgy csillogtak, mint a sajtótájékoztatón részt vevő gyerekeké, mikor átvették Az én új ovim elnevezésű rajzverseny díjait.
Zárásként Szabó Lajos, a Kalotherm Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a kivitelezési munkákat a tervezett időpontig, azaz 2009. október 2-áig befejezik, így a projekt november 30-ai dátummal le tud zárulni, és a gyerekek már az új helyen találkozhatnak a Mikulással.
Az Új Magyarország fejlesztési tervben megvalósuló beruházás nyitórendezvényét a hivatalos alapkőletétel zárta, az alapba helyezett urna magában rejti az óvodás kisgyermekek rajzait is.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!