Kerthelység

2009. máj 04.

Gondolkozzunk Törökbálintban!

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Aki hosszú idő óta Törökbálinton él, megszokta, hogy ha hivatalos ügyet kell intéznie, ha szórakozni akar, ha komolyabb orvosi beavatkozásra van szüksége, akkor felül a buszra vagy autóba száll, és irány Budapest. Pedig ma már Törökbálinton is helyben tudjuk intézni az ügyeinket, és a város fejlődésével egyre több ilyen lehetőség nyílik meg előttünk. Gondolkozzunk tehát Törökbálintban!

Ez a gondolat vezérelte a közelmúltban a város vezetését, amikor elhatározta, hogy a fejlesztések tervezéséhez kikéri a gazdasági élet településünkön élő szereplőinek véleményét is – ők hogyan látják „belülről” a város fejlődésének lehetőségeit és a megoldásra váró feladatokat. Halász Örs projektmenedzser hét éve él Törökbálinton a családjával, vele beszélgettünk a városfejlesztési tervekről és lehetőségekről.
– Ideköltözésük előtt is járt már Törökbálinton?
– Igen, évekkel ezelőtt egyszer már gondolkodtunk azon, hogy itt veszünk telket, de végül máshogy alakult. Aztán nyolc éve egy üzleti ügy kapcsán újra erre jártam, és meglepett a városban ez alatt az idő alatt végbement óriási fejlődés. Éppen ismét ingatlanvásárláson gondolkoztunk, és a feleségem azonnal beleszeretett ebbe a házba és a környékbe. A kisfiam, aki három gyerekem közül a legkisebb, egy hónapos volt, amikor kiköltöztünk.
– Ez 2002-ben volt. Azóta is sok minden történt a városban. Mi a véleménye a megkezdett városfejlesztési beruházásokról?
– Örülök neki, hogy több nagy jelentőségű fejlesztés megvalósulásának is tanúja lehettem. Ezek közül kiemelkedik a Munkácsy Mihály Művelődési Ház megépítése, de összességében elmondható, hogy a város egyre szépül és fejlődik, kezd igazi kulturális és társadalmi életet élő településsé válni.
– Ön szerint a város vezetésének milyen szempontokat kell elsősorban szem előtt tartania a fejlesztések tervezésénél?
– Törökbálint legnagyobb erénye a kertvárosias jelleg. Olyan szerencsések vagyunk, hogy ott élhetünk, ahová régen a budapestiek nyaralni, pihenni jártak. Ez a jelleg a rohamos fejlődés ellenére szerencsére máig megmaradt, és mindenképpen arra kell törekednünk, hogy meg is őrizzük. Ez persze nem azt jelenti, hogy a fejlesztési lehetőségeket el kellene szalasztanunk. Egyszerűen arról van szó, hogy a kínálkozó lehetőségek közül azokat kell választani, amelyek beleillenek ebbe a koncepcióba.

Karrier

Halász Örs 1966-ban született Budapesten. 1987-ben fejezte be tanulmányait a Külkereskedelmi Főiskolán, 1989-ben pedig a New York-i St. John Universityn marketingmenedzsment és kommunikáció képesítést szerzett. 1990–1992 között a The British Councilon angol kommunikációs tréningeken vett részt.
1993–1995 között a Colliers International (Hungary) cégnél marketingmenedzser volt, ahol ingatlanprojektek marketing- és szervezési feladatait látta el. 1996 és 1998 között a Delta Air Lines magyarországi projektvezetője volt, stratégiai és koordinációs feladatokkal foglalkozott. 1999–2002 az Ectaco Hungary Kft. szoftverfejlesztő és kereskedelmi cég – amely az amerikai Ectaco Inc. magyarországi disztribútora – tulajdonos-igazgatója.
2002-től a Kör’94 Kft. kereskedelmi szolgáltató és gazdasági tanácsadó cég – amely többek között ingatlanfejlesztési projektek marketing-tanácsadásával foglalkozik – tulajdonos-igazgatója. 2008-tól az egyesült arab emírségekbeli ingatlanok, ingatlanalapú tőkebefektetések és ingatlanrészvények forgalmazásával foglalkozó Eastline Real Estate Kft. stratégiai igazgatója.
2002 óta él Törökbálinton. Nős, három gyermek édesapja.

– Mi kell ahhoz, hogy a beruházások, fejlesztések valóban így valósuljanak meg?
– Elsősorban egy átgondolt fejlesztési stratégia és egy erre épülő, jól kidolgozott terv, amely mentén a beruházások megvalósulhatnak. Úgy gondolom, Törökbálint ebből a szempontból jó úton jár. A város fejlődésében a különböző ipari és kereskedelmi beruházások mellett jelentős szerepet játszik a kulturális élet fejlesztése, a közösségi programok szervezése.
– A településfejlesztéshez persze pénz is kell…
– Ez igaz, és mint tudjuk, a jelen gazdasági helyzetben ez nem egyszerű feladat. A legtöbb településen pont a tőkehiány a fejlődés elsődleges kerékkötője. Mégis számos példa bizonyítja, hogy okos gazdálkodással, sikeres pályázatokkal és külső befektetők bevonásával a pénzhiány részben feloldható. Persze figyelni kell, hogy csak olyan beruházók közreműködését fogadjuk el, akik a sajátjuk mellett a település érdekeit is szem előtt tartják. A Pannonnal és a Tóparkkal való együttműködés szerintem a jó példák közé tartozik.
– Mi a következő lépés?
– A város főutcájának rehabilitációs tervei megvalósulás előtt állnak. Ennek első fejezete az új polgármesteri hivatal megépítése lesz. A városfejlesztési célok megvalósításához az önkormányzat létrehozta a városfejlesztési társaságot, amely koordinálja a beruházásokat a tervezési és engedélyeztetési eljárások lefolytatásától a kivitelezésen keresztül egészen a kulcsátadásig. A társaság létrehozásánál az én véleményemet is kikérték. Korábban több, nagy értékű ingatlanberuházás lebonyolításában volt alkalmam szerepet vállalni itthon és külföldön egyaránt. Tapasztalataimat szívesen osztottam meg a város vezetésével.
– Miért kellett ehhez egy külön társaságot létrehozni?
– A fejlesztési beruházások nagyon szerteágazó tervezési és kivitelezési munkát igényelnek. Jó, ha az ezzel együtt járó feladatokat nem az amúgy is túlterhelt hivatali apparátusnak kell elvégeznie. Emellett a társaság fontos feladata, hogy a fejlesztésekre elkülönített összegeket oroszlánként védelmezze: az egyes projektek költségvetése nem keveredhet az egyéb önkormányzati kiadásokkal. Természetesen a társaság teljes beszámolási kötelezettséggel tartozik Törökbálint képviselő-testületének.
– A legközelebbi cél tehát az új polgármesteri hivatal megépítése. A városrendezési tervben azonban további beruházások is szerepelnek. Ezek megvalósulására milyen esélyt lát?
– A városban jelenleg is több beruházás folyik. Előrehaladott stádiumban vannak a Mérleg téri iskola és az új hatcsoportos óvoda megépítésének előkészületei is. A további tervekben is számos nagyobb beruházás szerepel, de maradjunk a realitások talaján. Úgy gondolom, hogy a hosszabb távú tervek szem előtt tartása mellett most az előttünk álló feladatra kell koncentrálnunk. Meglévő értékeink felett éberen őrködve ki kell használnunk a fejlődési lehetőségeket. Hiszen velem együtt minden törökbálinti lakos közös érdeke, hogy egy kellemes hangulatú, kulturált, élhető környezetet teremtsünk magunknak.

P.E.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!