Kerthelység

2008. máj 30.

Szolgálatban a közterület-felügyelők

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Feladatuk a rendeletek és jogszabályok betartatása

Tavaly döntött a képviselő-testület a helyi közterület-felügyelet felállításáról. A sikeres pályázat után a három közterület-felügyelői munkakörből kettőt betöltöttek. Az egyenruhások napi nyolc órában március 1-jétől megkezdték munkájukat.

Többen találkozhattak már a felügyelőkkel, amint az utcákat járják. Miközben napi tíz kilométert gyalogolnak, elsősorban a közterületek rendjének megsértőit figyelmeztetik. Ám kiszabhatnak helyszíni bírságot, sőt feljelentést is tehetnek. Gartai Zoltánt, az újonnan létrejött közterület-felügyelet irodavezetőjét a feladataikról kérdeztük.
– Hol képezik a közterület-felügyelőket?
– A Rendőrtiszti Főiskolán, illetve egy veszprémi cégnél három hónapos OKJ-s képzésen lehet elsajátítani az alapokat.

Az első közterület-felügyelet 1983-ban alakult Budapesten. 1984-től egy minisztertanácsi rendelet alapján lehetőség nyílt, hogy a városok és üdülőterületek önálló közterület-felügyeletet állíthassanak fel. 2000. január 1-jétől törvény szabályozza a közterület-felügyeletek és -felügyelők jogállását. Működhet önálló költségvetési szervként vagy a polgármesteri hivatal belső szervezeti egységeként, illetve társulásban több település közös felügyeleteként.

– Mi az elsődleges feladatuk a közterület-felügyelőknek?
– Érvényt szerezni azon önkormányzati rendeleteknek, amelyek a köztisztaságról, a közterület-használatról és a zöldfelületek karbantartásáról szólnak.
– Törökbálinton melyek a kiemelt feladatok?
– Hangsúlyos feladatunk a közterület-használat betartatása és a köztisztaság ellenőrzése. Ez utóbbi különösen érdekes, mert a kihelyezett zöldhulladékot az önkormányzat évente négy alkalommal szállítja el. A többi alkalommal az itt élőknek kell elvinniük a hulladékudvarba. Köztisztaságba értendő a házak előtti járdák takarítása, a fűnyírás és az ároktakarítás.  A közterület-használatkor az építőanyag-tárolási, az árusítási szabályok betartását is ellenőrizzük. Idetartozik még a reklámtáblák elhelyezésére vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzése. Kiemelten kezeljük a játszótérhasználatot.
– Ez utóbbi mit jelent?
– Nem lehet sem dohányozni, sem szeszes italt fogyasztani a játszótereken.
– Ügyelnek a közlekedési szabályok betartatására is?
– Természetesen. Ám ezek nem helyi rendeletek, hanem magasabb színtű jogszabályokban foglaltak. Ilyenek a megállási és várakozási, behajtási tilalmak betartásának ellenőrzése. Az ebrendészeti feladatok betartatása is a mi feladatunk.
– Intézkedéskor milyen jogai vannak a közterület-felügyelőnek?
– A felügyeleti törvényben rögzítették, hogy a közterület-felügyelő hivatalos személy. Ezért fokozott büntetőjogi védelem alatt áll és fokozott büntetőjogi felelősség terheli. Ez utóbbi a gyakorlatban többek között azt jelenti, hogy például korrupció vagy bántalmazás hivatalos eljárás alatt bűncselekmények elkövetése esetén letöltendő szabadságvesztésre ítéli a bíróság. A szankcionálásnál lehetősége van a felügyelőnek, hogy a rendeletekben és jogszabályokban előírt határok között mérlegelve állapítsa meg a helyszíni bírság összegét. A célunk azonban a megelőzés, azaz rávezetni az embereket a jogkövető magatartásra.
– Milyen alaki feltételeknek kell megfelelnie a közterület-felügyelőnek?
– Mint hivatalos személy országosan egységes egyenruhát visel, ami a kabát és a sapka kivételével megegyezik a rendőrökével. Köteles viselni az országosan egységes jelvényt, amiről leolvasható az azonosítószáma, a névkitűzőt és karjelzést is. Egységes igazolvánnyal is rendelkezünk.

A zöldhulladék-szállítás őszi időpontjai:
I. szektor (M7-en túli terület): Vasút u.–Őrház u.–Kazinczy F. u.–Óvoda u.–Damjanich u.–Károlyi M. u.–Kinizsi P. u. Szállítás: 40. és 44. hét.
II. szektor: M7 autópálya–Bajcsy Zs. u.–Baross G. u.–Szent I. u.–Kinizsi P. u. Szállítás: 41. és 45. hét.
III. szektor: Bajcsy Zs. u.–Szérüskert u.–Zrínyi u.–Ady u.–Csalogány u.–Dózsa Gy. u. –Józsefhegy u.–Felsővár u.–Munkácsy M. u.–Rudák telep–Kápolna u.–Géza fejedelem u. Szállítás: 42. és 46. hét.
IV. szektor: Bajcsy Zs u.–Kápolna u.–Raktárvárosi u.–Tükörhegy IV. ütem,
Téglagyár u. Szállítás: 43. és 47. hét.

– Milyen bírságolási tételek vannak?
– A helyszíni bírság január 1-jétől 3000 és 20 000 forint között szabható ki. Az önkormányzati rendelet megsértőjét a szabálysértési hatóság legfeljebb 30 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújthatja feljelentés esetén. Az útügyi szabálysértéseknél, például az engedély nélküli útfelbontásnál a plafon 50 000 forint.
Közlekedési szabálysértéskor pedig pontot is kell adnunk, például a gyalogosátkelőn a parkolásért 4 pont jár a helyszíni bírságon felül. Lényeges, hogy a kivetett bírságokat január elsejétől az APEH hajtja be, ezért a helyszíni bírság már nem váltható át közmunkára, illetve elzárásra.
– Mi a helyzet a közterületen található rendszám nélküli, illetve a lejárt műszaki vizsgás járművekkel?
– Akinek lejárt a műszaki vizsgája és rendszám van a gépjárművén, azt felszólítjuk, hogy nyolc napon belül tegye meg a szükséges lépéseket. Amennyiben ennek a felszólításnak nem tesz eleget, akkor elszállíttatjuk a gépjárművet és feljelentjük a tulajdonost. Nem árt tudni, hogy balesetes autó sem tárolható a közterületen.

– Mi a teendő egy balesetet szenvedett gépjárművel, amit elszállítanak a tulajdonos lakása elé, és a szerviz hónapokkal később fogadja a járművet?
– Két lehetőség van, vagy beviszi a saját telkére a tulajdonos a sérült járművet, vagy pedig fizetnie kell a közterület-foglalásért, ami viszont több tízezer forintra rúghat havonta.
– Hol érhetők el a közterület-felügyelők?
– Az irodánk Törökbálinton, a Munkácsy Mihály utca 74. szám alatt található. Telefonon pedig a legkönnyebben a Polgármesteri Hivatal központi számán vagyunk elérhetők: 23/335-021; 23/337-722.

Gartai Zoltán 1975-ben Budapesten született. Diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetem Közigazgatás-tudományi Karának igazgatás-szervező szakán szerezte. 1996-tól közterület-felügyelő. Miután pályázaton elnyerte az irodavezetői állást, a solymári szolgálatot cserélte a törökbálintira.

Nagy Gyula 1960-ban Esztergomban született. Nős, három gyermek édesapja. Esztergomban tizenkilenc évet dolgozott rendőrként, a közlekedésrendészet fővizsgálójaként ment nyugdíjba. Majd sikeresen megpályázta a törökbálinti közterület-felügyelői állást.

Várhegyi István


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!