Kerthelység

2009. márc 30.

Jó szándék és türelem…

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK| INTERJÚ

Van egy kis utca Törökbálinton, amelynek gondjairól többször szó esett az elmúlt évek testületi ülésein. A Kápolna utcának a Mária segíts kápolna mögé eső része, amely eredetileg szervizút volt, mára benépesült. Ez az egyetlen utcája Törökbálintnak, amely még nem kapott szilárd útburkolatot. A közvilágítás is hiányos. Az itt lakók először 2006-ban keresték meg az önkormányzatot az utca rendezésének ügyében. Márciusban Elek Sándor, a terület önkormányzati képviselője lakossági fórumot hívott össze az önkormányzat képviselőinek részvételével, hogy az utca rendezésének problémájára megnyugtató megoldást találjanak.
– A Kápolna utca melyik részéről van szó?
– A Kápolna utca tulajdonképpen a Szabadság tértől vezet felfelé a temetőhöz. Ennek az utcának egy szervizútja volt az a kis utca, amely a Kastély utcát a Mária kápolna mögött összeköti az Árpád utcával. Az elmúlt évek építkezési hulláma ezt a területet is elérte. Mára családi házak sora épült az utcában. Ennek a résznek a felújítása az elmúlt években kimaradt a felújítási programokból. Az itt élők először 2006-ban keresték meg az önkormányzatot az utca rendezésével kapcsolatban. Azóta több próbálkozás is történt, de ezek sajnos csak ideiglenes megoldást nyújtottak.
– Pontosan mi is a gond a Kápolna utcában?
– Ez az egyetlen utca Törökbálinton, amely a mai napig nem kapott szilárd burkolatot. Az elmúlt évben mart aszfalttal terítettük le az utcát, ami a téli időszakra megfelelő, de ideiglenes megoldást jelentett az ott lakók számára. De mára ez a burkolat sajnos nagyon tönkrement, óriási lyukakat kell kerülgetni. A másik sarkalatos kérdés a közvilágítás megoldása. Jelenleg egyetlen lámpa van az utcában, pedig legalább háromra lenne szükség. Problémát jelent még, hogy a temetések alkalmával sokan érkeznek a szertartásra, és mivel a temető parkolójában nem találnak szabad helyet, itt, a kápolna mögötti részen parkolnak, ami az itt élőknek sokszor nehézséget jelent a közlekedésben.
– Mi volt az oka annak, hogy eddig nem sikerült végleges megoldást találni?
– A kápolna műemlék épület. Környezetének felújítását a Műemlékvédelmi Hivatal nagyon szigorú szabályokhoz köti. A szabályoknak megfelelő útburkolat és közvilágítás kivitelezése nagyságrendekkel többe kerül, mint egyébként egy ilyen jellegű felújítás. Az önkormányzatnak nem állt rendelkezésére ez az összeg, így kénytelen volt félmegoldásokhoz folyamodni.
– Milyen előrelépés történt az ügyben a nemrég megtartott lakossági fórumon?
– A fórumon a megjelent önkormányzati képviselők arról tájékoztatták a lakókat, hogy elkészült a terület átfogó rendezési terve. Ez a terv magában foglalja a kápolna felújítását is, amit a katolikus egyházzal karöltve valósítanak meg, a műemlékvédelmi szabályoknak megfelelően. Első lépésként ebben az évben az utca szegélykövekkel kirakott szilárd burkolatot és földkábeles közvilágosítást kap. Ez remélhetőleg megoldást jelent majd az utca csapadékvíz-elvezetésére is, amely most a Kápolna utcából lezúdulva az Árpád utcába ömlik. A parkolási gondok megoldása már nehezebb kérdés. Természetesen mindenkinek az az érdeke, hogy közvetlenül a temető mellett mihamarabb elegendő parkolóhely álljon rendelkezésre. Az önkormányzat folyamatosan tárgyal a temető bővítéséről, de amíg ez a fejlesztés nem valósul meg, a Kápolna utcaiak kénytelenek lesznek továbbra is elviselni ezt a kényelmetlenséget.
– Ön szerint hogyan értékelték a lakók az önkormányzat lépéseit?
– Úgy vettem észre, hogy tudomásul vették a helyzetet. A problémák java része a szilárd útburkolat kialakításával megoldódni látszik. Átmeneti megoldásként ideiglenes parkoló kialakítását tervezzük azon a helyen, ahol az autók jelenleg is parkolni szoktak, és amely egyébként a katolikus egyház tulajdona. A lakóknak pedig a türelmüket kérjük, amíg a probléma végleges megoldására nem kínálkozik lehetőség.
– Mi a helyzet a Tükörhegy IV. közúti bejárójának megnyitásával?
– A közúti összeköttetés hamarosan megvalósul. Ennek kivitelezését hosszadalmas engedélyeztetési eljárások előzik meg, de úgy tűnik, hogy az önkormányzatnak sikerült megoldást találnia a problémára. Így hamarosan a közvilágítás megteremtésével együtt az út is megnyílik. Ezután az újonnan épülő házak építkezéseire érkező teherautóknak sem kell majd keresztüljárniuk a tükörhegyi utcákon. Emiatt számos bejelentés érkezett már az önkormányzathoz. Mindannyiszor arra kértük a lakókat, hogy legyenek türelmesek, hiszen az ő házuk felépítéséhez szükséges építőanyagot is beszállították valahogy a telkekre, és az új lakók sem akarnak mást, csak felépíteni a házukat.

P.E.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!