Kerthelység

2009. márc 30.

Lakossági fórum a 7. számú körzetben

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK| INTERJÚ

Géczy Krisztián, az önkormányzat beruházási tanácsnoka és 7. sz. körzetének képviselője február 20-án lakossági fórumot tartott körzetében, a művelődési házban. A képviselő beszámolt a legutolsó lakossági fórum óta eltelt időszakról, a  körzetet és Törökbálintot érintő eseményekről, megnevezte az előtte álló feladatokat, értékelte a város közbiztonsági helyzetét és ismertette az Árpád utcába tervezett sport- és szabadidő-létesítmény terveit.

– Honnan jött az ötlet, hogy egyéni képviselőként lakossági fórumot tartson?
– Nekem is fenntartásaim vannak akkor, amikor az országgyűlési és helyhatósági választások idején a különböző politikai pártok, szervezetek elárasztanak minket a szórólapjaikkal, ígéreteikkel. Utána pedig mintha megfeledkeznének rólunk, választókról, jó esetben akár négy évre. Ritkán látom a településen az országgyűlési képviselőt, vagy ha látom is, akkor sem a törökbálintiaknak tart fórumot. Szeretném, hogy a lakosság folyamatosan és több oldalról is tájékozott legyen, jobban belelásson a helyi ügyek menetébe, és párbeszéd alakulhatna ki arról, hogy milyennek szeretnék szűkebb pátriájukat.
– Milyenek a visszajelzések: profitálhat-e egy helyi képviselő az ilyen jellegű kapcsolattartásból?
– Mindenképpen. A 2008 novemberében megtartott lakossági fórumon sajnos kevesen voltak jelen. Nem tagadom, hogy egy kicsit több résztvevőt, érdeklődőt vártam. A célom azonban hosszú távon megvalósult. A fórumokon elhangzottak a jelen lévőkön keresztül a többi lakóhoz is eljutottak, és többen meggyőződtek arról, hogy érdemes eljönni egy-egy közös találkozásra. Ráadásul minden törökbálinti lakónak van valamilyen problémája, egyéni is, kisebb-nagyobb közösségre tartozó is. Egy körzeti képviselő akkor végezheti jól a munkáját, ha ezeket felismeri, majd minden lehetséges eszközével próbál segíteni, a  közös ügyeket pedig az illetékes helyi fórumok elé viszi, és megoldási alternatívákat keres a szakemberek bevonásával. Ezért hívják körzeti képviselőnek.
– A lakossági fórumra sokan  elképzelésekkel, ötletekkel felkészülve érkeztek.
– Bevallom, nagyon örültem a sok érdeklődő kérdésnek, véleménynek, javaslatnak. Partneri kapcsolatú, jó hangulatú és eredményes fórumot tartottunk. Beruházási tanácsnokként a város aktuális és középtávú fejlesztési koncepciójának megvalósítási ütemezését is bemutattam, a kivitelezés nehézségeivel együtt. A kérdésekből kiderült, hogy lakótársaink nem ismerik a beruházások elhúzódásának konkrét okait. Már emiatt is érdemes volt a fórumot megtartani, hogy ezeket tisztázhassam. A másik pozitívum, hogy a körzet lakói bizalommal fordulnak hozzám magán jellegű és közösségeket érintő kérdésekben is. Maga a létszám – figyelembe véve a szokásos évi képviselő-testületi közmeghallgatást – magas volt. Szerintem a lakossági fórum igazolta, hogy az embereket érdeklik a közügyek, ha bevonjuk őket, ha velük és értük tesszük a dolgunkat. Nem csak a nagy volumenű dolgokban. Sok idős ember annak is örül, ha elbeszélgethet valakivel, ha megkérdezzük, miben segíthetünk.
– Mikor várható a következő lakossági fórum a 7. körzetben?
– A legközelebbi fórum májusban lesz. Szokásomhoz híven időben írásban meghívom  a körzet lakóit, és remélem, hogy ismét sokan találkozunk egymással. Természetesen az utcán, a közértben és telefonon is elérhető vagyok.
Az a fontos, hogy minél többen együtt tegyünk Törökbálint jelenéért és jövőjéért.

K.J.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!