Kerthelység

2009. márc 30.

Stúdió a város szélén

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A show-business nem a legnagyobb üzlet

P stúdió, stúdió – szinte minden törökbálinti tudja, mit takarnak ezek a kifejezések. Bár amilyen sokan ismerik a helyet, olyan keveset tudnak róla. Küronya Miklós hangmérnökkel arról beszélgettünk, hogyan került Törökbálint határába egy olyan stúdió, ahol szinte már az összes magyar nagyágyú megfordult.

– Hogyan született az ötlet, hogy Törökbálint határába – szinte a világ „végére” – egy stúdiót telepítsenek?
– A 80-as évek elején jött az ötlet a Hungarotonnál, ugyanis akkor a hanglemezcégnek csak egy stúdiója volt a Rottenbiller utcában, a város közepén. Ebben az időben a rock- és a popzene a magyar kiadványokban elég keresett volt. Nagyon sok felvételt kellett készíteni. E két stúdió mellett a rádiónak és a Mafilmnek volt még használható stúdiója. Mivel a Hungarotonnak elég sok pénze jött össze a bevételeiből, ezért úgy döntöttek, hogy egy korszerű stúdiót építenek. Azért vonultak ki a város szélére, hogy se a környezet ne zavarja a stúdiót, se a stúdió ne zavarja a környezetet. A Rottenbiller utcában este nyolckor abba kellett hagyni a zenélést, mert zavarta a lakókat. De hogy miért pont Törökbálint lett a kiválasztott helyszín, pontosan én sem tudom.
– A 80-as években elég sok lemezen lehetett olvasni, hogy a lemez a P Stúdióban készült.
– Nagyon sok kiadvány készült itt, volt hogy napi 24 órában dolgoztunk, annyi munkánk volt. Akik a 80-as és 90-es években számítottak, azok mind megfordultak ebben a stúdióban. Több mint 200 lemez elkészítése fűződik ehhez a helyhez.
– Gyermekkori élményeim közé tartozik, hogy gyakran állítottak meg ismert zenészek a stúdiót keresve. Kik fordultak meg ezen a helyen?
– Igazából nem szívesen emelek ki senkit a zenészek közül, mert nem akarok senkit sem megsérteni. Szinte mindenki megfordult a stúdióban, nagyon sok híres lemez készült itt. Itt vette fel a lemezeit az LGT, az Omega, a Bikini, a P-Mobil, a Hobo Blues Band, a Neoton, a Dolly Roll. A jazzisták közül Babos Gyuszi a mai napig kijár ide, Csepregi Gyuszival is nagyon sokat dolgozunk. A stúdió akusztikai adottságai ma is nagyon jók az élő zenéhez, vagyis nem a számítógépen összerakott zenéhez.
– Mi a te történeted? Miért pont te kerültél ide a stúdióba?
– 1981-ben hagytam abba az aktív zenélést, előtte villamosmérnökként dolgoztam, de oda nem akartam visszamenni, ezért bementem a Hungarotonba, hogy hangmérnök szeretnék lenni. Persze kinevettek, hogy ez nem ilyen egyszerű. Mivel nem akartam ennyiben hagyni a dolgot, karbantartó technikusként kezdtem dolgozni a hanglemezcégnél. Már pont ott tartottam, hogy otthagyom a Hungarotont, amikor a stúdió vezetője megkérdezte, nem akarok-e ide jönni dolgozni műszaki munkatársként. Rám bízták az egész stúdió műszaki részét, de kipróbálhattam magam hangmérnökként is.
– Emlékszem, volt egy Exotic-lemez, amelyet itt készítettek, majd az album fotóit és egy videoklipet is az Anna-hegyi lovas tanyán vették fel. Mit jelentett a zenészeknek Törökbálint? Csak egy stúdiót vagy annál többet?
– Ezt embere válogatja. Voltak, aki kijártak a faluba, étterembe, beszélgetni, de olyanok is, akik kijöttek, zenéltek, majd hazamentek. De azóta egy-két itt dolgozó zenész ki is költözött Törökbálintra.
– Ahogy az ember jön a stúdió felé, azon izgul, nehogy kiugorjon elé egy őz vagy egy róka. Talán nem alaptalanul.
– A 80-as években rendszeresen találkoztunk őzzel, vaddisznóval, nyúllal, és rókák még a mai napig vannak. Ők rendszeresen megdézsmálják a macskáink eledelét. Volt itt már közel kétméteres erdei sikló is, itt tekergőzött, nagyon megijedtünk tőle. Tavaly tavasszal is találtunk egyet, egy fiatal példányt hozott fel Hetényi Zoli, az Edda dobosa, mikor Keresztes Ildikó lemezét készítettük. De van saját baglyunk is.
– Mostanában kik dolgoznak a stúdióban?
– Most épp a rendőr-fúvószenekarral dolgozom, de például pénteken jön Ganxsta Zoli.
– Előfordult, hogy rajongók megrohamozták a stúdió környékét?
– Hál’ Istennek nem volt jellemző.
– A rendszerváltás után hogyan alakult a stúdió sorsa?
– Érdekes dolog, hogy ez a stúdió sosem volt állami kézben. A Hungaroton építette, majd kiadta bérbe egy polgári jogi társaságnak, melynek én is tagja voltam. Kezdetektől fogva maszekoltunk. Jelenleg egy tulajdonosa van a stúdiónak, tőle béreljük a barátommal, Ottó Tivadarral.
– Ez egy régen épített stúdió. Mennyire tekinthető korszerűnek?
– Azért mi is haladunk a korral, a digitalizációt nem tudjuk figyelmen kívül hagyni, de az analóg műszereket sem felejtettük el. Több olyan része van a stúdiónak, amelyre még a nyugati stúdiókat is megjárt emberek felszisszennek. Igyekszünk a hagyományos és a digitális technikát egyszerre használni. Nagyon jó adottságai vannak a helynek, sok zenész tud egyszerre dolgozni. A rendőr big band például egy húszfős zenekar. Kevés helyen férnének el ennyien.
– Beszéltünk a múltról és a jelenről. Milyen lesz a jövő?
– A jövőről nehéz beszélni, mert sajnos a show-business nem a legnagyobb üzlet Magyarországon. Hihetetlen alacsony példányszámmal jönnek ki a kiadványok. Évek óta nem tudjuk elkérni a stúdió rendes árát, ezer darab fogy el egy lemezből. Régen a Hungarotonnál 40 ezer volt a nullszaldó, 100 ezer volt az aranylemez. Nincs tőke, nincs, aki finanszírozzon egy profi lemezfelvételt. Ezt nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. Nagyon sok zenekar jelezte felém, hogy nem tudják kifizetni a stúdió díját, ezért inkább egy kisebbet választanak.

N.G.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!