Kerthelység

2009. feb 26.

A mindennapjainkat szabályozó döntések

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Indul a bűnmegelőzést segítő rendszerek kiépítése

A január 29-ei képviselő-testületi ülés napirendi pontjai között volt néhány olyan, amelyik különösen felkeltette a törökbálintiak érdeklődését, hiszen a mindennapjainkat szabályozó döntésekről volt szó. Ilyen például a közbiztonsággal kapcsolatos térfigyelő rendszer kiépítése, az Árpád utcai tömegsportcentrummal kapcsolatos döntés vagy az ebtartókat érintő kötelező chipbeültetés a törökbálinti kutyákba. Ezek részleteiről kérdeztük Csuka Attila alpolgármestert.

– Tájékoztatná az olvasókat a döntések hátteréről?
– Kezdjük az egyik legfontosabbal, a térfigyelő rendszer kiépítésével. Azt gondolom, sokan egyetértenek velem abban, hogy az utóbbi időben a településünkön tovább romlott a lakosság biztonságérzete. Az eddigieknél többen számoltak be betörésről és más súlyos bűncselekményekről, bár a rendőrségi statisztikák ezzel szemben – mértékében – javuló állapotot regisztrálnak. Úgy tűnik, a gazdasági válság társadalmi hatásaként, illetve az állami vezetés gyengeségének köszönhetően a bűnözők aktívabbá váltak. A rendőrség anyagi forrásai csökkentek. Ezt számos tény alátámasztja: immár több ezer rendőr hiányzik a megfelelő közbiztonság fenntartásához. Sajnos Törökbálint célpontja lett a vagyon elleni bűnözésnek. Ráadásul úgy tűnik, hogy már az sem tartja vissza a bűnelkövetőket, ha a háziak otthon tartózkodnak. Egyszerűen megfenyegetik vagy megverik őket, és viszik, amit értékesnek gondolnak. Új jelenségként éljük meg, hogy szemmel láthatóan a bűnözők nem tartanak a rendőrség megjelenésétől. Önkormányzatunk hosszú évek óta jelentős összegekkel támogatja a rendőrség munkáját. De a pénz nem minden. A helyi rendőrőrs – Budaörs rendőrkapitánya irányítása mellett – településünktől távol végzi a munkáját, így csak közvetetten tud részt venni a bűnüldözésben. Ez pedig édeskevés az itt élők biztonságának megőrzéséhez.
– Nem túl rózsás a kép, amit elénk tárt. Milyen lépéseket tesz az önkormányzat a helyzet javítására?
– Az országos problémákat, a gazdasági, pénzügyi helyzet társadalmi hatásait az állami vezetők feladata lenne kezelni, de erre szemmel láthatóan nem képesek. Ma Magyarországon hitelességi, bizalmi válság alakult ki a jelenlegi vezetéssel szemben. Ebben a szegmensben változásra van szükség. Amit viszont helyben megtehetünk, azt meg kell tennünk. Városunk önkormányzata megpróbál saját eszközeivel segítséget nyújtani az alulfinanszírozott rendőrségnek. Ezt, ahogy már említettem, pénzeszközök biztosításával, támogatással oldjuk meg. Ugyanakkor elkezdjük kiépíteni azokat a rendszereket, amelyek a bűnmegelőzési célok megvalósulását segítik. Ilyen a térfigyelő rendszer létrehozása. Amennyiben a képviselő-testület elfogadja a költségvetést, 28 millió forintot lehet felhasználnia a térfigyelés kezdeti infrastruktúrájának kiépítésére. Ez idén 16 kamera telepítését jelenti, amit a jövőben (a majdani tapasztalatok ismeretében) tovább szeretnénk bővíteni. Abban bízunk, hogy – más településekhez hasonlóan – a kamerák telepítése a bűnesetek számát 20-40 százalékkal visszaszorítja. A kamerák helyét a rendőrség szakmai segítségével határoztuk meg.
A térfigyelő rendszer kiépítésén kívül azt gondolom, újra kell szervezni a polgárőrséget is. Ehhez szintén az önkormányzat együttműködési készségére és anyagi támogatására van szükség. A polgárőrségnek partnerei szeretnénk lenni abban, hogy távol tartsuk a bűnözőket a településünktől. Végül a helyi védelmi eszközök közé tartozik az úgynevezett Szem, vagyis a Szomszédok egymásért mozgalom. Figyeljünk egymásra, gyanús mozgás esetén hívjuk a rendőrséget. Pistályban a Szem-mozgalom kiválóan működik. Úgy gondolom, hogy ezek azok az eszközök, amelyek rendelkezésünkre állnak a közbiztonság javítására, a nyugalom megőrzésére.
– Hol tart az Árpád utcába tervezett tömegsportcentrum megvalósítása?
– A tömegsportcentrum megvalósítása lassan célegyenesbe kerül. A képviselő-testület január 29-ei ülésén felhatalmazta a polgármestert az önkormányzat tulajdonában álló terület hasznosítási-ráépítési szerződésének aláírására. Ez azt jelenti, hogy a szerződés birtokában a beruházó Sport Park Kft. elkezdheti a létesítmény tervezését. A terveket a képviselő-testületnek bemutatja, és amennyiben elfogadják, azonnal megindulhat a kivitelezés, és a centrum nagy része november-decemberben a törökbálintiak rendelkezésére áll. Megítélésem szerint ez a létesítmény kiemeli Törökbálintot a magyarországi települések sorából, hiszen információink szerint hasonló sportlétesítmény csak Szegeden van. A rengeteg sportolási lehetőség mellett (tenisz, squash, kispályás foci, fitnesz, visionterápia, tollaslabda stb.) önkormányzatunk mintegy évi 15 millió forint értékű ingyenes pályahasználati lehetőséget kapott, amit az intézményeinken keresztül szeretnénk kihasználni. A felajánlás eredményeként akár tornaórákon, akár más módon a törökbálinti intézményekben tanuló gyermekek hozzájutnak ehhez a szolgáltatáshoz. Ez nagyon fontos az egészséges életre nevelés szempontjából, és hogy az igényeket már gyermekkorban kialakítsuk a rendszeres sportolásra. Azt viszont sajnálom, hogy a tömegsportcentrum építésének támogatása nem volt egységes a testületben, az MSZP érthetetlen okokból nem támogatta a létesítmény megépítését. Őszinte örömmel tölt el viszont, hogy az Árpád utcai lakosok döntő többsége a 7. sz. körzet lakossági fórumán (február 12-én) támogatásáról biztosította a tervezett építkezést. Ezen a fórumon is jelezte a beruházó, hogy a tervezéskor természetesen kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a környezetben élőket a legkisebb mértékű zavaró hatások se érjék.
– Befejezésül egy sokakat érdeklő kérdés. Az önkormányzat szándéka, hogy a törökbálinti ebeket kötelezően elektronikus azonosítóval, úgynevezett chippel lássa el. Hallhatnánk erről valamit?
– Megdöbbentő szám, de Törökbálint közigazgatási területén 2943 hivatalosan nyilvántartott eb található. Gondolom, hogy a valós szám azonban még ennél is magasabb. Meglehetősen kaotikus állapotok uralkodnak az ebtartásban, ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy a jelenleginél szélesebb körűen szabályozza az ebek tartását, amihez szükség van a kellő biztonságot jelentő azonosításukra. A chipp fix, vagyis nem hagyható el, mint mondjuk egy műanyag biléta. Elképzeléseink szerint az önkormányzat szerezné be és finanszírozná a chipeket, míg az eb tulajdonosára az állatorvosi költségek hárulnának. A nagy mennyiség miatt az állatorvosok jelentős árengedményt adtak a saját díjukból, így várhatóan a lakosság által fizetendő költség ezer forint plusz áfát, illetve amennyiben az Állatorvosi Kamarával meg tudunk állapodni, az úgynevezett regisztrációs költség – ami az állat nyilvántartásba vételét tartalmazza – még további 200 forint plusz áfát jelent. Összességében kevesebb mint 1500 forint terhelné a lakosságot a chipbeültetés során, amennyiben azt a veszettség elleni oltással egy időben végzik el. Ez az összeg némileg magasabb lesz, ha nem egy időben történik a két dolog. A kötelező azonosítóval való ellátásnak az ebrendelet elfogadása után vélhetőleg 2009. április 1. és 2010. április 1. között kell megtörténnie. Az egy évet azért biztosítjuk a jelölésre, hogy az a veszettség elleni oltással egy időben történhessen. Azokon a településeken, ahol már bevezették a chipazonosítóval való jelölést, lényegesen javult az ebtartás helyzete. Kevesebb a nem kívánt szaporulat, kevesebb a kóbor kutya, és az elcsatangolt kedvencek nagyobb eséllyel kerülnek vissza tulajdonosaikhoz. A rendelet célja a felelősségteljes, kulturált ebtartás kialakítása. Ez a település, és ez a kutyusok érdeke is.

F.K.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!