Kerthelység

2009. feb 26.

Az érdekképviselet nem elfogultságot jelent, hanem mérlegelést és körültekintést

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Számomra a település érdekeinek van prioritása

Kisgyörgy Lajossal, a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság új külsős tagjával a felkérés előzményeiről, bizottsági feladatairól, rövid és hosszú távú terveiről, nem utolsósorban pedig arról beszélgettünk, hogy az új munkakörével járó feladatait hogyan tudja összeegyeztetni a Szabadházi Hegy Egyesület titkári teendőivel.

– Január 29-én megválasztották a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság külsős tagjának. Milyen előzménye van egy ilyen felkérésnek?
– Csuka Attila alpolgármestertől kaptam a megtisztelő felkérést a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottságba külsős tagi feladatok ellátására. A felkérést örömmel elvállaltam, mivel 28 éve részt veszek a Szabadházi hegy területfejlesztési munkáiban. Korábban dr. Elek Sándor, majd 1998 óta Turai István polgármesterrel folyamatos a kapcsolatunk. Külön öröm számomra, hogy a Fidesz-KDNP képviselőcsoport annak ellenére támogatta a jelölésemet, hogy az időközi önkormányzati választásokon a Független Platform Egyesület színeiben indultam. Ugyanakkor nagyon meglepett, hogy a Független Platform képviselői nem támogatták bizottsági tagságomat. A Szabadházi Hegy Egyesület egyik vezetőjeként a hivatal munkatársaival, valamint dr. Horti István – szintén új – jegyzővel több szakmai kérdés megoldásában működtünk együtt, és reményeim szerint ez a folyamat nem szakad meg.
Az elmúlt évben Csuka Attila alpolgármester, területünk képviselője és az egyesületünk között jó munkakapcsolat alakult ki, a terület érdekében kifejtett munkáját nagyra értékelem.
– Milyen felkészülést igényel, és mivel jár ez az elfoglaltság?
– Most kapcsolódom be egy működő bizottság munkájába. Területünk problémáit, terveit ismerem. Amibe biztosan energiát kell fektetnem, az Törökbálint részletesebb megismerése.
Felkészültségemre vonatkozóan annyit kell elmondanom, hogy műszaki értelmiségiként vezetői beosztásból mentem nyugdíjba. Részt vettem az egykori Ganz-MÁVAG nagyvállalat több beruházásának előkészítésében, üzembe helyezésében. Szakmai tudásommal hozzájárultam a Szabadházi hegy infrastrukturális beruházásainak megvalósításához, az elektromos- és ivóvízhálózat, a járható utak kiépítéséhez. Egyik kezdeményezője és irányítója voltam a Szabadházi hegy területére vonatkozó szabályozási terv elkészítésének. A fejlesztési folyamatok tehát nem ismeretlenek előttem. A munkát bírom, nyugdíjasként elegendő időt biztosít a családom erre a feladatra.
A bizottsági üléseken rendszeresen sok fontos téma szerepel. Ezek előkészítése, véleményezése, a javaslatok megfogalmazása nyilván elfoglaltsággal jár. Elvállaltam, csinálom. A munkám eredményességét mások fogják megítélni.
– Mivel ön a Szabadházi Hegy Egyesület titkára is, hogyan tudja összeegyeztetni a bizottsági tagságot ezzel a feladatkörrel?
– Igen, az egyesület titkára is vagyok. Az elmúlt években arra törekedtünk, hogy az egyesületünk munkájába sok fiatal bekapcsolódjon. Hála Istennek olyan lelkes fiatalok is élnek itt, akik hozzánk hasonlóan szívükön viselik területünk gondját-baját. Ma már elég sok terhet levesznek a vállunkról, vállamról.
Az egyesületünk – több hasonló törökbálinti civil szervezettel együtt – része Törökbálintnak. Az itteni közéleti munkám során a Szabadházi hegy ügyeire vonatkozóan több alkalommal megkerestem a bizottságot. Ezek mind képviselő-testületi határozatok, rendeletalkotások előkészítésére vonatkoztak. Céljaink reálisak voltak és egyetértésre találtak. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt tíz évben mintegy húsz, a területünket érintő előterjesztést fogadott el a képviselő-testület.
– Hogyan tudja különválasztani a Szabadházi hegy érdekeit a település érdekeitől?
– Nincs mit különválasztani, nem látok eltérő érdekeket. Épp ellenkezőleg, a két terület integrálása a lényeg. Számomra Törökbálint város Törökbálint teljes közigazgatási területét jelenti. Úgy gondolom, a város folyamatos fejlesztése nem történhet a külterületek, köztük a Szabadházi hegy felzárkóztató fejlesztése nélkül.
A Szabadházi hegyen élők érdeke a zöldterület megőrzése, a laza beépítettségű hegyvidéki környezet megtartása, a szükséges infrastruktúrák és közterületek kiépítésével együtt. Ezt tartalmazza a 2003-ban elfogadott szabályozási tervünk is.
Úgy gondolom, területünk sorsa – fejlődésbe kapcsolása – közös érdek. Érdeke mindazoknak, akik több évtizede itt vásároltak ingatlant, kertészkedtek, s nem kevés anyagi hozzájárulásukkal, kétkezi munkájukkal hozzájárultak környezetünk fejlesztéséhez. Érdeke mindazoknak a törökbálinti fiataloknak, akik itt szeretnék leendő otthonukat felépíteni, mint ahogy érdeke Törökbálint Város Önkormányzatának, mert nem mindegy, hogy egy rendezetlen külterületet vagy egy rendezett üdülőövezetet tudhat a magáénak.
Természetesen a település belterületeinek is megvannak a sajátos mindennapi gondjai és szükségszerű fejlesztési elképzelései. Ezekről szól a ciklusprogram és a munkatervek.
Számomra a település érdekeinek van prioritása. Nem is tudnám sikeresen képviselni a Szabadházi hegyen lakók érdekeit, ha nem így lenne. Az érdekképviselet nem elfogultságot jelent, hanem mérlegelést, körültekintést.
– Milyen közeli és távlati tervei vannak?
– Először is be kell illeszkednem egy olyan bizottság munkájába, amelynek tagjait ismerem és munkájukat nagyra értékelem. Részletesebben meg kell ismernem Törökbálint fejlesztési terveit, az alternatívákat. Szeretnék körültekintően dönteni az előterjesztések meghozatalában.
Örülök annak, hogy a városvezetés zászlajára tűzte a jelenleg részben lakott külterületek gondjainak folyamatos megoldását. Ez hosszú és komoly előkészítő munkát igényel.
Szeretném a gyakorlati tapasztalataimat ezen a területen is hasznosítani. Vallom, hogy minden terv annyit ér, amennyi megvalósítható belőle.
És természetesen remélem, hogy a Szabadházi hegyre vonatkozó, 2003-ban már elfogadott és 2008-ban új lendületet kapott szabályozási feladatok végre megoldódnak.

K.J


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!