Kerthelység

2008. máj 30.

Hol jártál báránykám?

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Tizenöt éves a Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport

A Törökbálinti Hagyományőrző Tánccsoport tagjai kerek, l5. évfordulójukat ünnepelték vendégeikkel a Munkácsy Mihály Művelődési Házban április 26-án, a születésnapi báljukon.

Az alapítók Törökbálinton hihetetlen ener­giával, fáradhatatlanul ápolták generációkon át a közös múltat. Jól gondozták az ősöktől rájuk hagyományozott összetartozást, a hagyományok tiszteletét és szeretetét. Ezek az értékek kötik őket ­össze, ezekből a gyökerekből táplálkoznak.

A tánccsoport vezetői és koreográfusai
Sajti Sándor koreográfus, az Állami Népi Együttes szólótáncosa, Udvarhelyi Ildikó koreográfus-táncpedagógus, Gyenge Ferenc Sándor koreográfus, az Állami Népi Együttes szólótáncosa, Pátkay László koreográfus-tánctanár, a Vasas Művészegyüttes táncosa, Kóthy Eszter német nemzetiségi táncoktató, Somlay Péter koreográfus, német nemzetiségi táncoktató, Herceg Bea koreográfus, lengyel nemzetiségi táncoktató, Szemán Barnabás tánctanár-koreográfus, a Bihari János Művészegyüttes táncosa, Lengyel Szabolcs koreográfus és felesége, Béres Anikó, a Honvéd Művészegyüttes táncosai.
A tánccsoport alapítói: László Tünde, Tárai Józsefné, Czukor Györgyné, Haraszty Gyuláné, Szalczinger József és Pénzes Ferenc.

Az ünnepi beszédben név szerint megköszönték a tánccsoport eddigi vezetőinek, koreográfusainak az elmúlt évek munkáját. De nem feledkeztek meg azokról sem, akik segítettek a hagyományok gyűjtésében és megélésében, elsősorban Boldog Lajosné Weigl Annus néniről.
Visszaemlékeztek a fellépéseik során meg­is­mert népművészetet értő és autentikusan tolmácsoló kiváló emberekre. Mélyen beléjük ívódott az erdélyiek konok hazafisága, szívből jövő önzetlen kedvességük és az emberi tisztaságuk.
A köszöntő és a Hol jártál báránykám előadásuk után bemutatták a saját gyűjtésű Anna-napi mulatságokon felidézett helyi hagyomány átdolgozásait.

Báránytánc
Párok suhannak polkázva körbe-körbe, mígnem egy virágcsokor repül a földre.
Egyik pár felkapja, a táncát folytatja, mikor a zene elhallgat, a virágot odadobja másnak.
A bárányt az a pár nyeri, akinek a tánc végén a csokor a kezében marad.

A báránytánc igazi népi játék, ahol a párok mindegyike fizet a bárányért, de a bárány azé lesz, aki megnyeri.  A születésnapi bál emlékezetes marad mindenkinek, hiszen a táncosok kortól függetlenül egy nyelven beszélnek, olyan nyelven, amit mindenki egyformán ért: a tánc egyetemes nyelvén.

Szl.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!