Kerthelység

2009. feb 26.

A nátha és influenza megelőzésének legegyszerűbb fegyverei

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

A február nemcsak a farsangi bálok ideje, hanem az évről évre „beköszöntő” influenzajárványé is. Ezért ilyenkor különösen fontos, hogy immunrendszerünket megerősítve felvértezzük szervezetünket a támadás ellen.

Az idei februárban az influenza és nátha az eddig évekhez képest is nagyobb próbára tette a szervezetünket, hiszen a hónapban tetőzött a járvány, ami a szakemberek szerint várhatóan még márciusra is áthúzódik. Az influenza esetében különösen fontos az odafigyelés és a szakszerű ápolás, hiszen a fertőzés súlyos velejárói – a fej- és torokfájás, izom- és ízületi fájdalmak, gyengeségérzet, heves köhögés és magas láz – nemcsak rossz közérzetet okoznak, de a későbbi szövődmények is jóval súlyosabbak lehetnek, mint a nátha esetében. Amennyiben ugyanis nem kezelik hozzáértően, a kevésbé ellenálló – gyermek, idős és egyéb betegségben szenvedő – szervezetekben bronchitist, tüdőgyulladást is okozhat. És bár a legfőbb védelmet a védőoltás nyújtja ellene – amihez napjainkban már mindenkinek van lehetősége –, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és természetes étrendkiegészítőkkel is hozzájárulhatunk a megelőzéshez.

C-vitamin
A nátha és influenza elleni megelőzés és védekezés egyik legfontosabb „kelléke” a C-vitamin, aminek legfőbb hordozója a citrom. Ezt az értékes növényt Perzsiában már az i. e. 3000 körül termesztették, Európában azonban csak kb. ezer éve jelentek meg az első ültetvények. Már az ókorban is alkalmazták a gyógyászatban: például levét mérgezés, kígyómarás ellen, míg a középkorban izzasztóként, vízhajtóként, vérzéscsillapításra és a seb összehúzódásának gyógyítására is használták, mígnem a XVIII. században felfigyeltek skorbutellenes tulajdonságára, ma pedig már immunerősítő hatása is ismert. Flavonoidjai antioxidánsként hatnak, erősítik a C-vitamin felszívódását, enyhítik a megfázási tüneteket. Egy felnőttnek naponta 60 grammnyi C-vitaminra van szüksége, de az ilyen „influenzagyanús” időben ennek akár a háromszorosát is ajánlják a szakemberek. Túladagolástól nem kell tartani, hiszen vízben oldódó vitamin, amelynek azon része, amelyet a szervezet nem használ föl, egyszerűen eltávozik a szervezetből. S hogy melyek még a citrom mellett a legfőbb C-vitamin-források? Természetesen a narancs, a grapefruit, a paprika és a savanyú káposzta. Mindezek így télvíz idején bőséggel állnak rendelkezésre, méghozzá mindenki számára elérhető áron. Így érdemes őket naponta több alkalommal is fogyasztani.

Gyógyteák
Persze a citrom – a mézzel együtt – az ilyenkor ajánlott gyógyteáknak is fontos alkotóeleme, hiszen a megfázásos betegségek megelőzése vagy – ha már elkapott bennünket valamelyikük – gyorsabb „legyűrése” érdekében ajánlott naponta több csészével is meginni belőlük.
A megfázásos időszakban a leginkább ajánlottak az édesköményből, hársfavirágból, kankalingyökérből, zsályalevélből, kakukkfűből és kamillából készült teafüvek, de kiváló gyógyító hatású a bodzavirág, valamint a csipkebogyótea is. Ez utóbbi például a C-vitamin mellett nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat és B1-vitamint (Tiamint). Elengedhetetlen a szívizom és az idegsejtek normális működéséhez, a zsírok, és alkoholok lebontásához. Serkenti a memóriát, javítja a koncentrálóképességet, ugyanakkor kiváló antioxidáns, vérképzést segítő és méregtelenítő hatású.

Néhány trükk a nagymamák házi patikájából
Torokfájás esetén jótékony lehet például a kifacsart citromlével való gargalizálás, amit természetesen le is nyelhetünk.
Ugyancsak hatásos lehet influenza ellen egy néhány napos, egyhetes céklakúra: reggelente igyunk 0,5-1 dl, citrommal ízesített kipréselt céklalét, vagy együnk nyers céklasalátát. Persze a vörös- vagy lilahagyma-kúra is hatásos lehet, akár nyersen vagy teaként fogyasztva.

Természetesen a hétköznapokban a természetes étrendkiegészítőkről se feledkezzünk meg, hiszen ők szintén kiveszik részüket az immunrendszer erősítéséből. Közéjük tartozik sok egyéb mellett például a fokhagyma és a gyömbér, melyek szintén ismertek a legtöbb háztartásban. A fokhagyma gyógyító hatása évezredek óta ismert. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, jótékony hatásai közül (véralvadásgátló, vérnyomáscsökkentő stb.) pedig kiemelkedik antibakteriális és gombaölő hatása, amelyek révén kiváló természetes szer a légúti betegségekre. A gyömbér pedig gyulladáscsökkentő hatása miatt alkalmazható eredményesen megfázás és hörghurut esetén.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!