Kerthelység

2009. feb 26.

Csíráztassunk magvakat!

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Élő vitaminforrás

A csíranövény rendkívül tápláló, gazdag vitaminokban és vízben oldódó ásványi sókban, kitűnő fehérjeforrás, magas a rosttartalma és nagyon sok, az emésztéshez nélkülözhetetlen enzimet találunk benne. A legegyszerűbben ezzel a módszerrel juthatunk vitamindús, élő táplálékhoz. A téli időszakban szükséges a csírák fogyasztása, mivel nem jutunk kellő mennyiségű és minőségű friss gyümölcshöz és zöldséghez. A csíráztatáshoz nem kell más, mint kezeletlen magok, üvegedény, víz, esetleg föld. Sokféle magból válogathatunk: árpa, búza, rozs, zab, lucerna, hajdina, bab, lencse, csicseriborsó, lenmag, tökmag, napraforgó, retek, mustár, zsázsa, káposzta, brokkoli.

Hogyan csíráztassunk?
A vegyszermentes, kezeletlen, lehetőleg kimondottan csíráztatásra kapható magokat egy éjszakára langyos vízbe áztatjuk, reggel leöblítjük és vattával, itatóssal bélelt üvegedénybe tesszük, vagy földbe ültetjük. Le is takarhatjuk a magvakat, hogy megfelelő páratartalmat biztosítsunk, de anélkül is csírázásnak indulnak. Ügyeljünk arra, hogy ne álljanak pangó vízben. Ha földbe ültettük a magokat, naponta egyszer-kétszer öntözzük. A magok fajtájától függően, 2–4 nap múlva megjelennek a pici csírák, majd pár napon belül kis zöld, aratásra kész növénykéink lesznek. Konyhai ollóval vágjunk a növényekből, és ha lehet, nyersen fogyasszuk őket. Kóstoljuk meg a különféle magok hajtásait, biztos találunk köztük igazán kedvünkre valót. A levágott, de rögtön fel nem használt zöldet tegyük hűtőszekrénybe. Ha naponta leöblítjük, akár egy hétig is frissen eltartható, fogyasztható.

Mire használjuk?
Sokféle finomságot készíthetünk csírából, szokványos ételek, fogások gazdagíthatók velük: saláta, főzelék, csírás omlett, palacsinta, leves, töltelék. Vízzel összeturmixolva, egy kis méz hozzáadásával csíraitalt készíthetünk. Krumplipürébe és majonézes salátákba is tehetjük. Vajjal és sajtkrémmel vagy körözöttel kiváló kenyérrevaló. Felhasználásuknak csak a fantázia szab határt.

Mi mire jó?
Búzacsíra: segíti az emésztést, serkenti az immunrendszer munkáját, méregtelenít (sok vegyszer, gyógyszer fogyasztásakor). Gyógyítja testünkben a gyulladásokat, jótékonyan hat a hormonokra. Fáradtság, idegrendszeri problémák, impotencia, reuma kezelésénél is hatásos. A- és C-vitamint, vasat, kálciumot, magnéziumot, kobaltot és egyéb értékes elemeket tartalmaz.
Lucerna: szív- és érrendszeri betegségek, hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, fáradtság, hajhullás és súlyfelesleg esetén építsük be az étrendünkbe. Hasznos lehet csont- és fogproblémák, álmatlanság és asztma ellen is. A-, C-, B-, B12-, D-, E- és K-vitamin, vas, kálcium, foszfor és magnézium található benne.
Retek: méregtelenítő, immunrendszer-erősítő hatása van. Arcüreggyulladás, hörghurut, epekő, epegyulladás esetén ajánlott. A-, B1- és B16-vitamin, vas, foszfor, kálium és folsav található benne.
Napraforgócsíra: méregtelenít, tisztít, csökkenti a koleszterinszintet, hatásos prosztata- és hólyaggyulladáskor, vizelési zavaroknál és szemproblémáknál. A-, C-, B-, D- és E-vitamint, vasat, foszfort, kálciumot, jódot, cinket, rezet és más elemeket tartalmaz.
Lenmag: serkenti az agyműködést, jól használható cukorbaj, bronhitis, ekcéma, gyulladások, allergia, gyomorfekély és bélgyulladás ellen. Ízületi gyulladás, izomláz, izomfájás és székrekedés is esetén sikerrel használható.
Bab: fáradtság leküzdésére, hormonháztartás, mirigyműködés rendezésére, ödémák lelohasztására ajánlott. Csíráztatva fogyasztásakor nem keletkeznek bélgázok.
Zsázsa: asztma, allergia, tüsszögés, érrendszeri betegségek, epe-, máj-, bélproblémák és ízületi gyulladás esetén hatásos.
Mustár: keringési rendellenességek, májproblémák, bőr-, haj- és körömpanaszok, rossz emésztés, megfázás, idegrendszeri gyengeség és elégtelen mirigyműködés orvoslásában használják.
Zeller: hörghurut, idegrendszeri problémák, súlyfelesleg kezelésére ajánlott.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!