Kerthelység

2009. jan 30.

Pro és kontra érvek a Napliget-projekthez

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

A fejlesztés nem csak Pistály érdekeit szolgálhatja

A Napliget-projekt 16 hektáron 290 lakás és a hozzá tartozó szolgáltató funkciók kiépítését tartalmazza. Ez felvet aggályos fejlesztési kérdéseket, hiszen az ellátási feladatok növekedése, az ennek nyomán azonnal megjelenő humáninfrastruktúra-igény nehéz feladat elé állítja az önkormányzatot – de vannak mellette szóló érvek is. Erről beszélgettünk Csuka Attila alpolgármesterrel.

– Mi indokolta a Tétényi-fennsík mellett elhelyezkedő volt Mechanikai Művek és a Pistály területe közé ékelődő 16 hektáros területre a képviselő-testület 24/2001. (X. 21.) ÖK. rendelettel korábban elfogadott szabályozási tervének felülvizsgálatát?
– Mint a határozatszámból is látszik, meglehetősen régi, 2001-es történetről van szó. Az említett terület nem önkormányzati, hanem magántulajdonban van. 2001 elején a terület tulajdonosa kérte az önkormányzatot, hogy a mezőgazdasági besorolású területből hétvégi házas üdülőövezeti besorolásba kerülhessen az ingatlan. Az akkori képviselő-testület – közérdekű kötelezettségvállalás mellett – a tulajdonos kérésének eleget téve hozzájárult a korábbi övezeti besorolás megváltoztatásához, és – a beruházó költségén – a területre szabályozási tervet készíttetett. Ennek elfogadása után egy ideig úgy látszott, hogy a fejlesztés elindul, de a folyamat – a beruházó különféle problémái miatt – elakadt. A terület időközben gazdát cserélt. Az új tulajdonos, a Béta Kft. nem volt elégedett  a korábbi szabályozási terv biztosította beépítési lehetőségekkel, ezért  megkereste az önkormányzatot – a korábbihoz képest – új fejlesztési szándékkal. A mintegy 16 hektáros terület eddigi üdülőövezeti fejlesztési lehetősége helyett (a szabályozási terv átdolgozásával) kertvárosias lakóövezeti fejlesztés engedélyezését kérte, amit azzal indokolt, hogy a korábbi szabályozás szerint helyenként vízmosások, bevágások, illetve szakadék felett lehetne csak kiépíteni a terület feltáró útját. Mint mondta, néhány Pistály-felsői lakóingatlan bejárata megszűnne az új telekkiosztás miatt, és időközben a fejlesztők a budaörsi csatlakozó területen egy lakópark megvalósítására már előkészítették a szomszédos ingatlant, és fejlesztési törekvéseiben ehhez is illeszkedni akar…
– Ismertetné az új területfejlesztési elképzeléseket?
– A Napliget lakóterület szabályozási tervének munkaanyaga szerint a tulajdonos elképzelése nemcsak lakások építését, hanem a lakófunkció kiszolgálására kereskedelmi, vendéglátó és szolgáltató funkciók kiépítését is tartalmazza. A tizenhat hektáron mintegy 290 lakást szeretne építeni. Ehhez az utak újraszabályozására és a telekméretek bizonyos korrekciójára lenne szükség. Közjegyző előtt – felelősséget érezve a települést érintő fejlesztés okozta többletterhelés miatt – a település részére közel nyolcvanmillió forint értékű kötelezettségvállalást ajánlott fel, amit a szomszédos Pistály-hegy közműveinek kiépítésére javasol fordítani.
– A 290 lakás körülbelül ezer ember beköltözését jelentheti. Támogatható ez a törekvés?
– Ez bizony igaz. A lakóövezetek túlzott fejlesztését minden önkormányzat – így a törökbálinti is – igyekszik elkerülni. Ennek az okai ma már mindenki előtt ismertek. Az ellátási feladatok növekedése, az ennek nyomán azonnal megjelenő humáninfra­struktúra-igény nehéz feladat elé állítja az önkormányzatot.
– Ennek ellenére a képviselő-testület mégis továbbgondolásra alkalmasnak ítélte az elképzelést. Miért?
– Minden döntést mérlegelés után kell meghozni. Ebben az esetben is a pozitívumokat és a negatívumokat kellett egymással összevetnünk. A negatívumokat az előző felvetésre már említettem. Ami mégis a továbbgondolás irányába befolyásolta a döntést, két fajsúlyos érv volt. Az egyik a Pistály-hegy fejlesztéséhez kapcsolható lehetőség. A Napliget megépülése során jelentős közműfejlesztést kénytelen elvégezni a terület tulajdonosa. A pistályi területen a közművek kiépítése komoly anyagi forrásokat igényel, mivel meglehetősen távol van az ellátási, illetve – a szennyvíz esetén – a befogadási pontoktól, ráadásul a terepviszonyok is megdrágítják a kivitelezést: például több kilométer vezetéket kell kiépíteni, ami az egy telekre jutó közművesítés költségét a családok által megfizethetetlen magasságba emelheti. Véleményem szerint az önkormányzat nem mehetett el szó nélkül e több száz embert érintő szempont mellett.  Ez történt volna, ha a Napliget-tervet a képviselő-testület lesöpri az asztalról.
– Milyen lehetőségek merültek fel a megoldásra?
– A tárgyalás során számba vettünk minden lehetőséget. Olyanok is felszínre kerültek, amelyek – egy megvalósult beruházás esetén – már nem csak Pistály érdekét szolgálják, hanem a település egészét is érintik. Elképzelhető és elérhetőnek látszik olyan megoldás is, amely tovább javíthatja az egész település vízbetáplálási biztonságát, ami együtt járhat azzal, hogy mód nyílhat az ivóvízdíj csökkentésére is. Településünkre az ÉTV Kft. ma Érden keresztül szolgáltatja az ivóvizet. Az elmúlt években bizony volt módunk megtapasztalni, hogy milyen nehézséget okozott az Érdtől való függőség, ami miatt néhány éve belekényszerültünk egy szerintem Törökbálint számára előnytelen üzletbe. Bizonyára emlékeznek még a törökbálinti lakosok az Érd és Térsége Vízközmű Kft. viharos privatizációjára. Talán meglepő, de pontosan a Napliget lakóterületi fejlesztés nyithatja meg az utat az előtt, hogy településünkön az eddigi mellett további ivóvíz-becsatlakozás is létrejöhessen. Az újabb rácsatlakozási pont növelheti az ellátási biztonságot és csökkentheti a lakossági ivóvíz árát. Ehhez ki kell építeni – meghatározóan a Napliget területfejlesztőjének – egy új nagy kapacitású vízvezetéket Budafok irányából – elgondolásunk szerint egészen a Diósdi út melletti 300-as méretű vezetékünkig. Ez olyan nagy beruházás, hogy a költségét Törökbálint maga nem tudná vállalni, de a Napliget beruházójával – amennyiben az elgondolás műszakilag megvalósítható – köthetünk olyan megállapodást, amely biztosíthatja az anyagi forrásokat az átkötő vezeték létrehozására. Ez pedig településünk hosszú távú stratégiai érdeke is.
Mindezen szempontok miatt a képviselő-testület továbbgondolásra alkalmasnak ítélte a Napliget bemutatott fejlesztési elgondolását. Természetesen csak akkor születik végső döntés az ügyben, ha településünk számára az említett stratégiai célok a beruházás részeként megvalósulhatnak.

F.K.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!