Kerthelység

2009. jan 30.

Városrészfejlesztés – kérdőjelekkel

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Ezentúl városunkban – továbbra is ingyenesen – heti két alkalommal vehető igénybe a nőgyógyászati szakrendelés, sőt jelentős minőségi előrelépés, hogy már ultrahangkészülék áll rendelkezésre a vizsgálatok elvégzéséhez. Erről, valamint a közelmúlt egyik nagy vitákat kiváltó döntéséről, a Köztársaság téri társasházépítésről, illetve az üggyel kapcsolatos fejleményekről Rothauszky Györgynével, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnökével beszélgettünk.

– Ki végzi most a nőgyógyászati szakrendelést? Mi a betegfogadás tervezett rendje?
– Jelenleg egy nőgyógyász, dr. Kálmán Sándor végzi a szakrendelést, aki már 1996 óta dolgozik Törökbálinton. Munkáját megbízási szerződéssel látja el, hiszen a szakellátás nem tartozik az önkormányzat kötelező feladatai közé. Ennek ellenére az eddigi képviselő-testületek – nagyon helyesen – úgy gondolták, hogy településünkön biztosítani kívánják ezt az egészségügyi szolgáltatást. A pozitív visszajelzések és a szolgáltatás iránti egyre nagyobb igény zöld utat biztosított arra, hogy a jelenlegi képviselő-testület bizottságunk javaslatára emelje a rendelési időt, és szerződést kössön dr. Bárány Sándor nőgyógyász szakorvossal. A szakrendelés ezentúl már heti két alkalommal vehető igénybe.
– Ez minden bizonnyal minőségi javulást jelent majd.
– Kálmán Sándor heti egyszeri alkalommal mintegy 25-30 beteget lát el. A legközelebbi nőgyógyászati szakrendelés Budaörsön van, ahol hetekkel előre be kell jelentkezni, vagyis nagyon hosszú a várakozási idő. Bárány Sándor nőgyógyász munkájával többen vehetik igénybe helyben a szolgáltatást. Ráadásul minőségi előrelépés, hogy ultrahangvizsgálattal bővíthetjük a szakrendelést. Bárány doktor rendelkezik olyan modern ultrahangkészülékkel, amely eddig nem állt rendelkezésünkre.
– Kell fizetni a vizsgálatokért a törökbálintiaknak?
– Ahogyan eddig sem kellett, így ezután sem kell a betegeknek fizetniük az ellátásért. Az önkormányzat téríti meg az orvosnak az ellátásért járó díjat. A megállapodás értelmében óránként 12 ezer forint megbízási díjat fizetünk, valamint biztosítjuk a rendeléshez szükséges helyiséget és berendezési tárgyakat.
Mint az egészségügyi bizottság elnöke, és természetesen mint nő fontosnak tartom, hogy ez a szolgáltatás elérhető legyen a törökbálinti hölgyek számára. Tavaly fogadtuk el Törökbálint egészségtervét, amelyben a prevencióra helyeztük a hangsúlyt. Köztudott, hogy a legtöbb nőgyógyászati betegségnél a megelőzés vagy a korai felismerés életeket ment.
Ezért is kérem hölgytársaimat, hogy éljenek a lehetőséggel, vegyék igénybe a szolgáltatást!
– A közelmúlt egyik nagy vitákat kiváltó döntése volt a Köztársaság téri társasházépítés. Még parázs hangulatú lakossági fórum is volt az ügyben. Milyen fejleményekről tud beszámolni?
– Ezzel az üggyel múlt év tavaszán találkoztam először, amikor a választókörzetemből a Köztársaság téri lakosok képviselői közreműködésemet kérték egy tervezett építkezés megakadályozásához. Egy befektető a Köztársaság téri ABC területén többszintes társasházat akart építeni, ami elfogadhatatlan az ott élők számára. Aki ismeri ezt a környéket, tudja, hogy rendezett kertvárosi, családias hangulatú utcákról beszélünk. Ez a terület a 60-70es években kezdett fejlődni. A 80-as évek elején megépült az általános iskola is, amire nagyon büszkék voltak az itt élők. Az, hogy a későbbiekben milyen problémákkal kellett szembesülnie a lakosságnak, az lemérhető az önkormányzathoz érkező panaszos levelekből. Az akkor még község lakosságszámának növekedése miatt az iskola bővítése elkerülhetetlen volt. Szükség lett egy könyvtárra, amelyet 2001-ben fel is építettek. Annak érdekében, hogy ez az épület megépülhessen, szükség volt a terület építési szabályzatának módosítására. (Ez a 2001-es módosítás tette lehetővé, hogy most ide, az ABC helyére társasház épülhessen.) Az évek folyamán megháromszorozódott az autóforgalom. Sajnos az iskola környékén a parkolási lehetőség is igen behatárolt, szükség lenne egy átgondolt forgalomrendezésre. A közeli autópálya és az utca zaja már-már elviselhetetlenné vált, a levegőszennyezésről nem is beszélve. Mindehhez még felépülne ez a 24 lakásos épületkomplexum is. Az embereknek nem azzal van problémájuk, hogy egy új épület kerül a régi – valljuk be őszintén – elhanyagolt építmény helyére. Inkább a beépítés mértékével és a lakások számával van gondjuk.
Természetesen támogatásomról biztosítottam a hozzám forduló lakosokat. Első lépésként a testület építési tilalmat rendelt el a területre. Szerencsés fordulat az ügyben, hogy az ABC tulajdonosa közben az önkormányzat számára is megvételre ajánlotta a területet. Átérezve a probléma súlyosságát, az önkormányzat 62 millió forintért megvásárolta az ingatlant, így mint tulajdonos dönthetett a terület sorsáról. Sajnos a jogászok véleménye szerint nem lehetett kizárni, hogy a befektető esetleges kárigényét az önkormányzattal szemben érvényesítse. Ezért kompromisszumos megoldást kerestünk: arra kértük a befektetőt, hogy tervezze át és csökkentse az épület magasságát. A beruházó által épített társasházban az önkormányzat hat lakást kapna.  Ezzel megoldódna – az intézmények (óvodák) felújítása miatt – a szolgálati lakásban élő óvónők elhelyezése. Úgy érzem, hogy ebben az ügyben túl gyorsan döntöttünk, és nem biztos, hogy minden szempontot kellő súllyal vettünk figyelembe. A lakossági fórumon jeleztem, hogy javasolni fogom, próbáljunk meg új helyszínt találni az épületnek.
A polgármester támogatta az elképzelést, és ígéretet tett, hogy áttekinti a lehetséges helyszíneket, megpróbál a Köztársaság térihez hasonló beépítési paraméterekkel rendelkező területet keresni.
– Hol tart most az ügy?
– Nagyon örülök, hogy a területkeresés sikerrel járt, és a képviselő-testület az Óvoda utcában csereterületet ajánlott fel a befektetőknek. Remélem, elfogadják az új helyszínt. Annak még jobban örültem volna, ha a testületben a helyszíncsere egységes támogatást kapott volna, de számomra érthetetlen módon pontosan a terület volt képviselője – aki jelenleg a Független Platform tagjaként vesz részt a testületi munkában, és aki annak idején megszavazta a szabályozási tervben ezeket a kedvezőtlen beépítési paramétereket – nem támogatta a területcserét.
Több mint két éve vagyok a 9-es körzet képviselője. Azon dolgozom, hogy a választókerületemben élők nyugodt kertvárosi környezetben élhessenek. Szeretnénk városközpontot, új óvodákat, iskolát, rendezett utcákat, növényekkel teleültetett tereket, parkokat.
Fontosnak tartom, hogy az emberek jól érezzék magukat szűkebb környezetükben. Ezért nem szabad megengedni, hogy egy amúgy is jelentős forgalommal terhelt területen, a Köztársaság téren egy ilyen beruházás megvalósuljon.

K.J.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!