Kerthelység

2008. ápr 30.

A tenger ajándéka: algák a salaktalanításban

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Az ókori görög mitológia szerint Aphrodité, a szépség és a szerelem istennője egyedülálló szépségét, csillogó haját és ragyogóan selymes bőrét a tengervíznek és a benne rejlő kincseknek: a tengeri sónak, az iszapnak és az algának köszönhette. Ott, ahol rendszeres algafogyasztók élnek, az emberek kitűnő egészségnek örvendenek, és közülük kerülnek ki a hosszú élet rekorderei is. Ma az algákat a világ legnagyobb élelmiszer-tartalékaiként tartják számon.  Az óceán létfontosságú ásványok és elemek tárháza. Az ősi tengerparti kultúrákban a tenger kincseit (moszatokat, halakat, rákokat, kagylókat) is gyakran fogyasztották, például a kékeszöld alga, a spirulina az aztékok csodaeledele volt.  A tengervíz iszapjában található sók, ásványi anyagok és fehérjék szervezetre gyakorolt jótékony hatása klinikailag bizonyított tény. Rendkívüli hatékonyságuk a tengervíz és az emberi vérplazma hasonló összetételével és ásványianyag-koncentrációjával magyarázható, mivel a vérben oldott ásványi anyagok összetétele és aránya igen nagy mértékben hasonlít a tengervízben megtalálható anyagokéhoz.

Minek köszönhető az algák jótékony hatása?
•    Magas a jódtartalmuk – a jód a tiroxinhormon alkotórésze, melyet a pajzsmirigy termel. Ez a hormon biztosítja a fiatalos külsőt, szabályozza az anyagcserét.
•    Magas az A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamin tartalmuk. A B12-vitamin ritka a növényi élelmiszerekben, az algában ezt is megkapjuk. A sokféle vitaminnak köszönhetően jó a sejteket vitalizáló és immunerősítő hatása.
•    Béta-karotin-, klorofill- és szeléntartalmuk miatt szabadgyökfogóként fontos szerepet töltenek be az érelmeszesedés késleltetésében, a szervezet ellenálló képességének megerősödésében és a rák megelőzésében.
•    Olyan szénhidrátot tartalmaznak, amely védi a szervezetet a nehézfémtartalmú mérgek (stroncium, kadmium, plutónium, bárium) felszívódásától.
•    Kimagasló az ásványianyag-tartalmuk: sok vas, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, cink van bennük. Bórtartalmuk közvetve szerepet játszik a kalcium- és a magnézium-anyagcsere szabályozásában.
•    A bennük lévő zsírsavak csökkentik a vér zsírszintjét, mérséklik a vérlemezkék összecsapzódását, kismértékben növelik a védő koleszterint (HDL) és értágító hatásúak. Lassítják az érelmeszesedést és csökkentik a vérnyomást.
•    Az algában bőségesen található fucidin, olyan anyag, amely az emlőrák kórlefolyására hat kedvezően. A betegséggel szemben védő hatású, vagy legalábbis késlelteti a megjelenését. Japánban úgy tartják, hogy az algák bizonyos mértékig megvédenek a környezeti ártalmaktól (nukleáris, illetve röntgensugárzás).

Amerikai kutatók a japánok táplálkozási szokásaival, vagyis a tengeri táplálékok fogyasztásával hozzák kapcsolatba, hogy Japánban 66 százalékkal kevesebb tüdőrákos beteg van, mint Angliában vagy az Egyesült Államokban, bár egy japán pro­fesszor felmérései szerint a japánok ugyanannyit dohányoznak, mint az amerikaiak.

Mikor ajánlott az algakészítmény?
•    Fogyókúrák esetén segíti a szervezet tisztulását a salakanyagoktól.
•    A bél tisztításakor, a normális bélflóra helyreállítása diszbakteriózis esetén, krónikus bélbetegség esetén.
•    Ízületi megbetegedések megelőzésére vagy gyógyítására.
•    Cukorbetegek kiegészítő kezelésére, az inzulinfüggőknél csökkenthető vele az inzulinmennyiség.
•    Csökkenti a nehézfémek és az egyes gyógyszerek vesekárosító hatását.
•    Javítja a bőr állapotát, megelőzi az idő előtti öregedést, de jó még ránctalanításhoz, pattanások, kelések ellen is.

A tengerben fellelhető növények két csoportba sorolhatók: a magasabb rendű növények, a tengeri füvek és az alacsonyabb rendbe tartozó algák. Ez utóbbi csoport tagjai közel 25 ezren vannak! Az algákat csak tudományos módszerekkel lehet beazonosítani, ezért kialakult egy egyszerű módszer. Ennek lényege az alga színe alapján történő azonosítás. Így léteznek vörös-, zöld-, barnaalgák.

A kékeszöld energiabomba
A tengervízben élő algák gyógyító erejét az emberiség már ősidők óta ismeri. Aki behatóan foglalkozik az egészséges táplálkozással, nem hagyja figyelmen kívül az „édesvízi algákat”. Táplálkozással foglalkozó kutatók szerint valószínűleg a legpotensebb élelmiszerről van szó, amit ismerünk. A kékeszöld édesvízi algák mára az egyik legfontosabb táplálék-kiegészítők. Vajon miben rejlik különös, csodálatos gyógyerejük?
A növények, az élet más formáihoz hasonlóan, az ősóceánokból erednek. A legősibb növényekről csak kevés lelet maradt fent. A legrégibb ismert leletek a több mint hárommilliárd évvel ezelőtt élt algák maradványai. Az algák a világ összes élőanyag-mennyiségének egyharmadát teszik ki. Fennmaradásuk oka hihetetlen alkalmazkodóképességük. A Déli-sarkvidék zord éghajlatát éppúgy elviselik, mint az akár 85 Celsius-fokos hévforrásokat. A Föld oxigéntermelésének jelentős részét ma is a moszatok adják. Elszaporodásuk a földtörténet során növelte meg a légkör oxigéntartalmát. A legtöbb alga természetes élettere a víz, a tenger vagy az édesvíz. A tengerekben nagyon nagy tömegben élnek. Mintegy 25 ezer fajt sorolnak az algák közé, a mikroszkopikus méretűektől egészen a hatalmas és sokszorosan elágazó tengeri barnamoszatig, melyek a vízfelszín közelében, a fényben lebegve, helyenként sűrű tömegeket alkotnak. Formájuk és méretük rendkívüli változatossága ellenére számos tulajdonságuk azonos. Minden tengeri állat – közvetlenül vagy közvetve – a moszatokból táplálkozik, így azok a tápláléklánc legfontosabb építőkövei. Egyszerű felépítésű növények, testük nem tagolódik gyökérre, szárra, levélre. Mint a növények nagy többségében, a legtöbb algában is van klorofill, de a zöld mellett más színanyagokat is tartalmaznak, amelyek igen jótékonyan hatnak a csontok állapotára.
Mivel táplálók, az algák a fogyókúra, a salaktalanítás idején táplálék-kiegészítőként alkalmazhatók. Ha fél órával az étkezés előtt esszük, fehérjetartalmuk következtében az agy éhségközpontjába jelek érkeznek, jóllakottságérzetet keltve.

Jó tudni! A spirulina bázikus hatású, a savtúltengéses gyomorbetegségek esetében is ajánlott, gyorsan érezhető a hatása. Csökkenti a szervezet savasságát, így hatékony gyógyító szer a méregtelenítésben és sok betegségben, mivel a legtöbb kór esetén a szervezet elsavasodásáról van szó. Enyhén vízhajtó hatását is tapasztalták, és mivel magas a rosttartalma, javítja az emésztést is.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!