Kerthelység

2008. dec 15.

Sziget

Írta: admin Kategória: KULTÚRA

ORPHEUSZ-KÖNYVEK

Az eredeti háromkötetes edíció szöveghű kiadása

A kiadó produktumai közül nem ez a legfrissebb darab, tartalmát tekintve pedig végképp nem az. Az ajánlói szándék mégis e kötetet kínálja most az olvasónak, remélve, hogy ennek oka a következő sorokból kiderül.


Ez a tanulmánykötet (1935-ben) úgy keletkezett, hogy néhány magyar íróban, gondolkodóban, költői, kutatói, filozofikus elmében (jelesül: Altheim Ferenc, Brelich Angelo, Dobrovits Aladár, Gallus Sándor, Gulyás Pál, Hamvas Béla, Kerényi Károly, Kövendi Dénes, Németh László, Prohászka Lajos, Szerb Antal) megértek bizonyos élmények, amelyeknek kifejezése ebben az egymással alkotott együttesben van a legjobban a maga helyén.
A kötet nívós darabjai, mint a bogárszem sokszögű alkatrészei, külön-külön néznek egyetlen tárgyra: a tiszta létre, amely egyszer antik formába esett, s akkor árulta el önmagáról a legtöbbet. Az antik mitológia neki megfelelő forma volt (bár nem egyetlen megfelelő forma), a görög kalokagathia hozzá méltó magatartás. Aischylos-tragédiák és ős itáliai városok úgy nyugodtak rajta, hogy a legérthetőbben beszéltek róla. Elmélkedések antik világfelfogásról és a hozzá tartozó emberi magatartásról, antik költészet- és tájélmények ezen az alapon egyértelmű mintává szövődnek. Azt viszont, hogy mit kell értenünk ma is „tiszta léten”, hogy ez mennyire nem elvont, arról a minta beszél.
Ez a mintázat pedig akarva-akaratlan rajta van mindannyiunk lelkén. Ezt meglátni segít nekünk a kötet, érezni és láttatni magunkról – a mi felelősségünk.

Hajdu Ferenc
Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!