Kerthelység

2008. nov 17.

Bálinti malacság

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Ilyenkor télidőn, amikor már havat hord a szél, s a gyerekek vidáman csúszkálnak a befagyott tócsák jegén, jött el a számukra élvezetes esemény, a disznóölés. A karácsonyi ünnepek előtt ezt vártuk a leginkább.

A mi családunkban minden télen legalább egy hízót vágtak. A disznóölésre már előző este készülődni kellett. Az asszonyok pucolták a töménytelen hagymát és fokhagymát, ami majd a hurkába, kolbászba kell, apám pedig, miután meghozta a pincéből a másnapra szánt bort, nekiállt a baltát, késeket köszörülni. Még sötét volt, amikor felkeltünk, a férfiak pálinkát ittak és forralt bort, közben megbeszélték, hogyan, merre hozzák ki a hízót az ólból, ki hol álljon, hol fogja, hogy döntik le a lábáról. Amíg bírta, nagyapám szúrta le a disznót, később apám. Volt némi izgalom, mert a disznó mintha sejtené mi vár rá, megvetette a lábát, visított, de azért mindig sikerült baj nélkül az udvarra vonszolni. Itt ledöntötték és leszúrták. A kiömlő vért nagyanyám váltogatott edényekbe fogta fel, kavargatva, hogy minél később alvadjon meg.
Amikor az állat kiszenvedett, szusszanás, saccolás, vajon tisztán mennyit nyom? És jöhetett a forrázás. Ehhez érteni kellett, hogy a disznónak ne repedjen ki a bőre a hőtől. A teknőbe fektetett disznót többször öntözgették forró vízzel, közben, pedig fémkaparóval és kefével estek neki a szőrt kaparni. A körmöket azonmód forrón letekerték…
Folytathatnánk a mesélést, de inkább jöjjön el mindenki 2008. december 6-án, szombaton 8.00 órától a művelődési ház hátsó udvarára, ahol Turai István polgármester az egyesületek segítségével immár nyolcadik alkalommal tartja városunkban a régi idők hangulatát idéző disznóvágást.

Disznóvágás
2008. december 6-án,
szombat, 8.00 órától
a művelődési ház hátsó udvarán



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!