Kerthelység

2008. nov 17.

A jövő: a kapun belüli szelektív hulladékgyűjtés

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

„Egy kicsit törökbálintinak tartjuk magunkat”

Az AVE Tatabánya Zrt. hulladékgazdálkodással foglalkozó szakcég 1997 óta van jelen településünkön.  Molnár Lászlóné ügyvezető igazgatóval a több mint tízéves együttműködés tapasztalatairól, a jelenbeli problémákról és a jövőbeli terveikről beszélgettünk.

– Milyen tapasztalataik vannak a várossal kialakult együttműködésről?
– Több mint tíz éve kötöttük meg az első szerződésünket. Pályázati kiírásuk teljesen újszerű, ugyanakkor szokatlan volt. A lakosság szelektív hulladékgyűjtési lehetőségéről csak a szakma beszélt akkoriban, Törökbálinton a pályázótól kötelezően elvárták a megvalósítást. Csak érdekességként említem meg, hogy a díjszámításra vonatkozó elvárásukat 2002-ben kormányzati rendeletként írták elő. Sok tapasztalatot szereztünk az önökkel való együttműködésből. Jó néhány megvalósított javaslatot sikerült a többi településen is meghonosítani. Az évek során korrekt, jó kapcsolat alakult ki a falugazda csoporttal és a helyi civil szervezetekkel is. Mindig fontosnak tartottuk, hogy a fejlődés-fejlesztés fokozatos legyen, és ezt megfelelő tájékoztatás előzze meg, illetve a teherviselési képesség is központi szerepet kapjon. Egy kicsit törökbálintinak tartjuk magunkat, hiszen örömmel veszünk részt ünnepeiken, tevékenyen és anyagilag is segítjük környezetvédelmi beruházásaikat.
– Milyen problémákkal szembesültek a közelmúltban?
– Munkánkat a törvények, közte az önkormányzat helyi rendelete határozza meg. Ezek betartása, betartatása nemcsak a mi feladatunk, hanem a lakosságé, vállalkozásoké is. Komplex ellenőrzésünk – a mindennapi munkavégzést illetően – több hibát, szabálytalanságot tárt fel az utóbbi hónapokban.
– Megtudhatjuk, melyek ezek?
– A leggyakoribb – a lakosság részéről – az eseti többlethulladék illegális kidobása. Helyi rendeletük precízen megfogalmazza, hogy akkora űrtartalmú edényre kell szerződést kötni, amely biztosítja, hogy két kiürítés között elférjen a hulladék. Ha alkalmanként ennél több hulladék keletkezik, akkor ezt az általunk forgalmazott környezetbarát zsákba kell tenni, amit a kuka mellől elviszünk. Mivel a díj a tároló edény térfogatától függ, gyakran a legkisebb edényméretre kérik a szerződés megkötését. A hulladék persze nem lesz kevesebb, ezért ami nem fér bele, különböző zacskókban a kukák mellett, intézmények kerítése mellett, a szelektív gyűjtőkonténerek környezetében vagy a külterületeken található meg. Ez aztán a város költségvetését csorbítja, amellett rossz közérzetet okoz.
Több esetben találtunk eltérést a megrendelt szolgáltatási mennyiség és a tényleges hulladék között. Például partnerünk szerződése 110 literről szól, ennek megfelelő azonosító matricát is kapott, a hulladéktároló azonban 240 literes edény. A megrendelt mennyiség feletti hulladék is illegálisnak minősül. A feltárt eltéréseknél szerződésmódosítást kezdeményeztünk vagy kértük az eredeti edényméret visszaállítását.
Sajátos hiba a matrica hiánya. Az azonosító matrica jelzi, hogy az ügyfél velünk áll kapcsolatban. Mivel a városban a vállalkozások több szolgáltatóval szerződnek, ezért kell a tárolókra a cég matricáját elhelyezni. Amennyiben a matrica elveszett, ellopták vagy egyéb módon hiányzik, kérjük, hívják fel ügyfélszolgálatunkat és az üzletkötőnk személyesen pótolja azt.
– Milyen terveik vannak a jövőre?
– Tevékenységünket illetően az önkormányzat hulladékgazdálkodási terve a meghatározó. Két dolgot emelek ki ebből. Az egyik a házhoz menő szelektív gyűjtés kísérleti bevezetése. Mivel a gyűjtőszigetek száma kevés, és a lakásoktól való távolsága sem elhanyagolható, ezért másik megoldást is keresünk. Az új módszert úgy javasoljuk, hogy a gyűjtőszigeteken a megszokott színek szerinti műanyag zsákokat kapjanak a családok. Ezekbe szín szerint, telken belül gyűjthetik a megszokott anyagfajtákat külön-külön, amelyeket meghatározott időben különjárat gyűjti össze: egy járat a kék zsákos papírt, egy másik időpontban a sárga zsákos PET palackot, a következő héten a fehér zsákos üveget, az utolsó járat a szürke zsákos fém italos palackokat. A begyűjtött anyagokat a tatabányai bálázó csarnokban készítik elő, és a felhasználókhoz szállítjuk tovább. A módszer – az önkormányzat felkérésére – jelenleg kidolgozás alatt áll.
A vállalkozásokat szeretnénk a közeljövőben felkeresni komplex ajánlatunkkal. Javasoljuk a kapun belüli szelektív gyűjtést, ezzel a maradék hulladék tovább csökkenthető. Vállaljuk a veszélyes hulladékok szakszerű elszállítását és ártalmatlanítását, a teljes körű és elég bonyolult adminisztráció elvégzésével együtt. Tervezzük a lakossági veszélyes hulladék és elektronikai hulladék gyakoribb begyűjtését is az önkormányzattal egyeztetett időpontokban és helyszíneken.
Szeretnénk, ha városukat továbbra is mintaként ajánlhatnánk más települések számára.

F.K.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!