Kerthelység

2008. okt 14.

A Szentatya üdvözlete Törökbálintnak

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK| Olajág

2008. szeptember 10-én, a szokásos szerdai általános audienciát követően személyesen találkoztam XVI. Benedek pápával a Vatikánban. A lehetőséget az adta, hogy egy Rómában megrendezett európai uniós polgármesteri találkozó kapcsán két olasz és egy német polgármester kollegámmal részese lehettem a találkozónak.

Bár egy ilyen fogadáson nem lehet a pápa idejét hosszasan igénybe venni, megragadtam az alkalmat, hogy pár mondat erejéig bemutassam számára Törökbálintot. Említést tettem arról, hogy településünk történelmében meghatározó szerepet játszottak a XVIII. században betelepült németek. Elmondtam, hogy a város életében fontos szerepe van az oktatásnak, és hogy rövidesen a Krisztus Légiója Kongregáció épít majd bölcsődét és óvodát Törökbálinton.
XVI. Benedek pápa azt mondta, hogy szívében hordozza a sokat szenvedett Magyarországot, és kifejezte örömét, hogy hírt hallott a magyarországi németségről. Kérte: különös gonddal viseltessünk hitünk és kultúránk, különösen a nemzetiségi kultúra megőrzése iránt. Fontosnak tartotta elmondani, hogy helyes útnak tartja a város és a Krisztus Légiója Kongregáció együttműködését, ugyanis a rend – mint a Vatikánnak közvetlenül alárendelt szervezet – már a világ számos országában bizonyította rátermettségét a keresztény nevelés, oktatás területén.
A Szentatya arra kért, hogy adjam át üdvözletét Törökbálint lakóinak, és mondjam el: áldását küldi városunkra.

Turai István
Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!