Kerthelység

2008. okt 14.

Közösség- és kommunikáció-központú irodaházat épít a Pannon

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Magyarország legkorszerűbb munkahelye lesz a törökbálinti új épület

Törökbálint Égett-völgyben épül a Pannon új irodaháza. Az épület karakterét, funkcionális elrendezését és a térség fejlődésében betöltött szerepét illetően is egyedülálló lesz Magyarországon. Ove Fredheimmel, a Pannon vezérigazgatójával beszélgettünk.

– A Pannon megalakulása óta híres arról, hogy igyekszik ideális körülményeket teremteni a munkához.
– Valóban, megpróbáljuk a munkavállalókat a középpontba állítani. Büszkék vagyunk arra, hogy már kétszer is elnyertünk egy nagy megbecsülésnek örvendő európai díjat, az Investor in People címet. Szeretnénk még vonzóbb munkaadóvá válni, hiszen ez a mi érdekünk is. A társaságnál 31 év az átlagéletkor, vagyis fiatal a cég, és a fiataloknak vannak igényeik, megnézik, hogy milyen cégnél akarnak dolgozni.
– 2009-ben új irodaházba költöznek Törökbálinton. Mi újat nyújt majd ez az irodaház a mostanihoz képest?
– Sok évvel ezelőtt költöztünk a mostani irodaházunkba, ahol jelenleg 1300-an dolgoznak. Itt azonban az emberek nem találkoznak egymással, mert mindenki, aki bejön, ugyanazokon a lépcsőkön és folyosókon megy az irodájába, aztán haza. Az új irodaházban másképp lesz, ott találkozni fognak egymással a munkatársak, beszélhetnek és ösztönözhetik, motiválhatják egymást.
– Hogyan érik el mindezt?
– Olyan irodaházat szerettünk volna, ahol valódi összhang van a hatékonyság és az otthonosság között. Ezt az új irodaházban információmegosztással, egyszerű szervezettel érjük el, ahol mindenki egyenlő. Skandináv elvek érvényesülnek majd: együtt dolgozunk, gondolkodunk, konszenzusra jutunk, ahogy a szervezeti struktúránk is mutatja. Az egyenlőség a skandináv üzleti filozófiát tükrözi, de az épület, a dizájn magyar.
– Hogyan jellemezné az új irodaházat?
– Ez olyan munkahely lesz, ahol a legfontosabb elv a kreativitás és a kommunikáció. Ahol a kreativitásnak nem szab határt az iroda négy fala, és ahol az emberi erőforrás kifejezésből az emberin van a hangsúly. Mi nem csak elképzeltük az ideális munkahelyet, hanem meg is alkottuk! Büszkék vagyunk arra, hogy a Pannonnál a multinacionális vállalatok szakmaiságának, a kis cégek családias hangulatának és az ember- és természetközeli skandináv munkakultúrának olyan kivételes keverékét hoztuk létre, aminek köszönhetően az ország egyik legjobb csapata dolgozik nálunk.
– A költözés után miben lesz más a Pannon dolgozóinak élete?
– Anyacégünk, a Telenor mintájára „open office” irodai rendszert vezetünk be, ami azt jelenti, hogy senkinek sem lesz saját irodája vagy asztala, mindenki ott végezheti a munkáját, ahol arra éppen szükség van, ami hihetetlen rugalmasságot biztosít majd.
Emellett találkozóhelyeket alakítunk ki, ahol összefuthatnak az emberek, beszélgetnek, és ez serkentheti a kreativitást is. Csak egyetlen helyen lehet bemenni az épületbe, ahol a fogadórészből már bent is vagyunk a közös térben. Innen nyílnak az egyforma kialakítású épületszárnyak, a 35 fős részlegekkel.
– Egy távközlési társaság óriási beruházással ilyen ultramodern, ráadásul saját tulajdonú irodaházat épít? Nem túlzottan drága megoldás ez?
– Sokan megpróbálták ezt felróni nekünk, de mindenkinek ugyanaz volt a válaszom: éppen ellenkezőleg, ez egy nagyon költségtakarékos megoldás! Anyacégünk, a Telenor példájából tudjuk, hogy már maga a nyitott­irodás-rendszer hatalmas megtakarítást ered­ményez, hiszen nem nehéz belátni, hogy egy-egy bérleményben a rengeteg folyosó az irodák között például micsoda holttér-állományt eredményez. És akkor még nem is beszéltünk a megújuló energiák használatával elért megtakarításokról, vagy éppen annak az imázsértékéről, hogy a Pannoné lesz Magyarország egyik leginnovatívabb és leghíresebb irodaháza.
– Említette a megújuló energiaforrások használatát. Ezek szerint „zöld” szempontokat is figyelembe vettek az irodaház tervezésekor?
– Az új irodaház másik meghatározó jellemzője: a Pannon kiköltözik a természetbe, egy teljesen érintetlen területre. Az épület tervezésekor arra törekedtünk, hogy a lehető legharmonikusabban illeszkedjen a tájba. A Pannon eddig is az egyik legkörnyezettudatosabb magyar vállalat volt. Az új irodaépület mérföldkövet jelent ezen a téren is: az egész beruházás a környezeti szempontok körültekintő figyelembevételével zajlik. Az épület a nyolchektáros völgy területének mindössze 7,55 százalékát foglalja majd el a megengedett 30 százalék helyett. A terület 69 százalékát megőrzik zöldterületként, bár az előírás mindössze 40 százalék lenne. Szintén egyedülálló lesz irodaházunk a környezetvédelem tekintetében is: a teljes mértékben zöld területen elhelyezkedő épületeinket a földbe lefúrt mintegy 180 hőforrásból táplálkozó hőszivattyúrendszer fűti majd, amely jelenleg az egyik legmodernebb az országban.
– A Pannon ügyfelei számára mit jelenthet a költözés?
– Amikor új irodaházunk építészeti megoldásait is a lehető legjobb hangulatú és leghatékonyabb közös munka szolgálatába állítottuk, az volt a célunk, hogy ezzel is legfontosabb partnereink, a Pannon ügyfeleinek érdekeit szolgáljuk. A most épülő harmonikus, természetes új tér jelentős mértékben hozzájárul ahhoz is, hogy munkatársaink a lehető legjobban végezzék feladataikat. A legfontosabb eredmény számunkra mindig az, ha ügyfeleink elégedettek a munkánkkal, azaz a szolgáltatással, amit nyújtunk.
– A néhány hónap múlva esedékes költözés után hogyan lesz jelen Törökbálint életében?
– Az ország egyik legnagyobb vállalataként és egyik legsikeresebb gazdasági vállalkozásaként Törökbálint fejlődéséhez jelentős mértékben hozzá fogunk járulni. Az iparűzési adóból származó, a város költségvetését gyarapító többletbevétel élénkíti majd Törökbálint eddig is felívelő ipari, gazdasági és kulturális életét. A vállalat jelenléte ezzel együtt a környező ingatlanok értékét is emelni fogja. Emellett olyan kommunikációs megoldásokat szeretnénk szállítani, amelyek mindenképp pozitív irányban hatnak, és segítik mindennapjaik során a lakosok és a vállalkozások életét. A Pannon felelős vállalat szeretne lenni Törökbálinton. E cél elérésével nem várjuk meg a költözést: az elkövetkező hetekben például 150 törökbálinti általános iskolás tanulót hívunk meg egy különleges tárlatvezetésre és kézműves foglalkozásra a Magyar Nemzeti Galériába, amelynek fő támogatói vagyunk.

M.E.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!