Kerthelység

2008. okt 14.

Hová lett a biztonságérzetünk?

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Bárkivel megtörténhet

Vannak a világon helyek, ahol ha az ember a padon felejti a telefonját, másnap visszamegy és ott találja. A házak körül nincs kerítés, az ablakokra senkinek nem jut eszébe rácsot szerelni. Az utcán parkoló autóban ott fityeg a slusszkulcs, és a bejárati ajtót is csak éjjelre zárják kulcsra. Meg kell vallanom, őszintén irigylem őket.

Egyre-másra hallom a rossz híreket. Aki találta már az ajtaját betörve, a garázsát, autóját felfeszítve, annak a vagyontárgyak elvesztésén túl az a legrosszabb az egészben, hogy hosszú időre búcsút mondhat a biztonságérzetének is. Mit tehetünk? Erről beszélgettünk Kalló Ferenc rendőr főtörzszászlóssal, Törökbálint körzeti megbízottjával.
– Amíg az ember a közvetlen környezetében nem tapasztalja, addig nem gondolja, hogy vele is megtörténhet. Aztán, mint derült égből a villámcsapás, arra ébredünk, hogy felfeszítették a bejárati ajtót, elvitték a táskánkat, benne minden iratunkkal… Hogyan lehet ez ellen védekezni? Mit tehet a rendőrség, és mit tehetünk mi, állampolgárok a saját védelmünkben?
– Az ilyen és ehhez hasonló esetek elkövetői általában vándor bandák. Felbukkannak valahol, több betörést, besurranást is elkövetnek egymás után, rövid idő alatt. Aztán még mielőtt a rendőrök odaérnének, továbbállnak, és legközelebb öt faluval arrébb bukkannak fel újra. Ezért nagyon nehéz ezeknek az eseteknek a felderítése.
– Mit tehet a rendőrség?
– Lehetőségeinkhez mérten mindent meg­teszünk, hogy a jelenlét a város utcáin állandó legyen. Folyamatosan járőrözünk, és igyekszünk az állampolgári bejelentésekre a lehető legrövidebb időn belül reagálni. A gyorsaság nagyon fontos tényező. Törökbálint lakosait is arra kérjük, ha gyanús jelet észlelnek, ha idegent látnak ólálkodni a szomszéd háza körül, akkor lehetőleg azonnal értesítsék a rendőrséget, hiszen ezeknek a bűnözőknek az elfogására ilyenkor van a legnagyobb esély. Ennek a kollektív együttműködésnek az elősegítésére indult el a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM). Ennek az a lényege, hogy az emberek éberen figyeljék környezetüket. Járjanak utána, ha beindul a szomszéd riasztója, ha megszólal az utcán az autóriasztó. Kölcsönösen segítsenek megőrizni egymás értékeit. A mozgalomhoz való kapcsolódást a postaládára ragasztott matricával jelezhetjük. Ez is elveheti a betörő kedvét. A bűnözők feltartóztatását jobb a rendőrségre bízni! De például éjjel, ha szól a riasztó a szomszédban, akkor kapcsoljuk fel a lámpákat, nézzünk szét az ablakból, hogy az esetleges betörést megzavarjuk. Ha pedig veszélyre utaló jelet észlelünk, azonnal telefonáljunk!
– Milyen telefonszámon tehetjük meg bejelentéseinket?
– Hívható a rendőrség 107-es központi száma, a 112-es segélyhívó és a törökbálinti rendőrőrs telefonszáma. Az éjszakai ügyeletet a Budaörsi Rendőrkapitányság látja el, de nyugodtan fordulhat mindenki a lakóhelye szerint illetékes kollégához is. Ha nincs is ügyeletben, azonnal riaszthatja az éppen a közelben lévő munkatársait. A legfontosabb, hogy a lehető legrövidebb időn belül jelezzük észrevételünket valamelyik telefonszámon.
– Nincs tehát más lehetőségünk? Tényleg mindent zárni kell? Nem hagyhatom nyitva a bejárati ajtót, ha lemegyek a kertbe petrezselyemért?
– Sajnos ez a helyzet. A lakásbetörések után a legtöbb problémát a besurranó tolvajok okozzák. Hiába van otthon mindenki, az előszobában ledobott táska, autókulcs kapóra jön a tolvajnak. Az egyetlen védekezési módszer, ha az ajtókat, földszinti ablakokat zárva tartjuk, az iratainkat, kulcsainkat pedig nem hagyjuk a bejárathoz közel. Bevásárlásnál a táskánkat mindig tartsuk magunknál, az autóba való ki- és bepakolásnál is. Legyünk résen, ne hagyjuk elterelni a figyelmünket!  Ha valaki segítséget kérve egy térképet dug az orrunk alá, előbb ellenőrizzük, hogy az értékeink biztonságban vannak-e, csak aztán álljunk szóba idegenekkel. A tolvajok azonnal látják, ha valaki fokozottan figyel, és azzal nem próbálkoznak.
Ez hát a helyzet. Csak reménykedhetünk, hogy történik valami, amitől végre megváltozik a közszellem Magyarországon. Talán megérjük, hogy egyszer majd itt is bűnnek számít megszegni a parancsot: Ne lopj! A társadalom pedig kiveti magából azokat, akik mások verejtékkel előteremtett javait dézsmálják. Addig pedig, ahogy Rémszem Mordon ismételgeti a Harry Potterben: „Lankadatlan éberség!”

Közérdekű telefonszámok

Rendőrség központi segélyhívó: 107
Törökbálinti Rendőrőrs: 06-23-335-037
Budaörsi Rendőrkapitányság: 06-23-420-055
Kalló Ferenc r. ftzls.: 06-20-9350-775, Cora és környéke
Kanti Péter r. ftzls.: 06-20-3206-337, MÁV-telep, Tó park
Pállai Tamás r. ftzls.: 06-20-3206-338, Pistály
Arnold László r. tzs.: 06-20-4246-201, Anna-hegy, Ófalu, Rudáktelep
Kovács Csaba r. ftőrm.: 06-20-9595-180, Újtelep, Józsefhegy és térsége
Szabó Zoltán r. tzls.: 06-20-5331-602, Tükörhegy, Depo

Ny.E.
Tags:


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!