Kerthelység

2008. okt 14.

Olvasni jó!

Írta: admin Kategória: INTERJÚ| KULTÚRA

A művelődési házzal egy időben nyitotta meg kapuit a megújult Volf György könyvtár. Czukor Erzsébettel, a könyvtár vezetőjével az intézményről és a könyvtárban rendezett különböző programokról beszélgettünk.

– Több mint egy éve nyitotta meg kapuit a felújított Volf György könyvtár. Mennyire sikerült a törökbálinti lakosoknak birtokba venniük az intézményt?
– Az építkezés idején is olvasóink rendelkezésére álltunk egy ideiglenes épületben, de volt egy három hónapos szünet, amíg az új helyre be tudtunk költözni. Annak örülök, hogy ennek ellenére a régi olvasóink nem pártoltak el tőlünk, és az új könyvtárba közel háromszázzal többen iratkoztak be, így a mai napon összesen 1444-en vannak, akiknek nagy része törökbálinti, de vannak olvasóink Érdről, Budaörsről, Biatorbágyról és Budapestről is. Ez a szám azért különösen jelentős, mert tudjuk, hogy a számítógéphez és az internetes kultúrához képest napjainkban mennyire háttérbe szorult az olvasás.
– Mekkora a könyvtár állománya? Milyen gyakran szereznek be új könyveket, és milyen koncepció alapján?
– Körülbelül 30 ezer kötetünk van. Ez a mennyiség épphogy elfér, és már kezdődnek a raktározási gondok. Új könyveket az éves költségvetésből tudunk venni, úgy nagyjából 1,5-2 millió forintunk van könyvbeszerzésre, folyóiratokra és dvd-re. A beszerzést szakmai kritériumok határozzák meg, ezenkívül a könyvtárosok saját tapasztalatai és természetesen az olvasók igényei. Van egy törzsanyag, amelynek egy közművelődési könyvtárban mindenképpen meg kell lennie, ilyen például a magyar szépirodalom klasszikusai.
– Az új könyvtár alapterületre is nagyobb az előzőnél. Ki tudják használni ezt a nagy teret?
– A legnagyobb változás az új épületben, hogy külön gyerekkönyvtárunk van, ami nagyon hiányzott a régi törökbálinti könyvtárból. Éppen ezért különös figyelmet fordítunk a gyerekekre. Most vesszük igazán hasznát, hogy Szinkulics Ági a munkatársunk, aki kézműves foglalkozásokat tart a gyerekeknek. Ezekkel a programokkal próbáljuk becsalogatni őket. Azok, akik a könyvtárban részt vesznek kézműves foglalkozáson, később természetesnek tartják a könyvtárba járást is. Ezenkívül könyvtárunk nyolc számítógéppel várja az internetezőket. A számítógépeket a földszinti fogadótérben helyeztük el, ahol kellemes körülmények között, az olvasótértől elkülönülve internetezhetnek vendégeink.
– Egy jó könyvtár nemcsak könyveket ad az olvasóknak, hanem olyan programokat is szervez, amelyek az olvasás élményéről szólnak. Önök szerveznek programokat az olvasóknak?
– Felnőtt programjaink közük kiemelném az olvasókört. Háromhetente tartjuk a foglalkozásokat, ahol megbeszéljük az olvasmányainkat.
– Ha jól tudom, a filmeket nemcsak kölcsönözni lehet, hanem működik egy filmklub is.
– Videó- és dvd-tárunk anyagából minden kedden 18 órától levetítünk egy filmet. A filmeket részint mi válogatjuk ki, de a vendégek kívánságait is figyelembe ­vesszük. Van egy kis helyiségünk, ahol majdnem mozi körülmények között lehet nézni a filmeket.
– Ön nemcsak a könyvtár, hanem a Falumúzeum vezetője is. Milyen terveik vannak a múzeummal a közeljövőben?
– Jelenleg egy nagyon érdekes kiállításnak ad otthont: két fotós, Varjasi Tibor és Balog Gábor képeit láthatjuk a 30 évvel ezelőtti Jugoszláviából.  Novemberben Üveges Péter törökbálinti formatervező kiállítására kerül sor.
– Mennyire népszerű a törökbálintiak, illetve a Törökbálintra látogatók körében a múzeum?
– A kiállításmegnyitókon mindig szép számmal vannak jelen érdeklődők. Magát a gyűjteményt pedig a vendégeikkel látogatják szívesen a törökbálintiak.

N.G.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!