Kerthelység

2008. ápr 30.

A menekültekért harcolt

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Léber Lajos születésének 105. évfordulóján emléktáblájánál koszorút helyezett el Törökbálint Önkormányzata és a Német Kisebbségi Önkormányzat.


Léber Lajos 1903. április 3-án született Törökbálinton. Az elemi és középiskoláit szülőhelyén, Székesfehérváron és Budapesten végezte, jogi doktorátust Pécset szerzett. A Magyarországi Németek Népművelési Egyesületének titkára, később főtitkára. Az egyesület feloszlása után a Földművelésügyi Minisztérium hivatalnoka volt az 1946-os kitelepítésig. Stuttgartban a Caritas Egyesület menekült segélyszolgálatának vezetője lett.  A Baden-Württemberg tartomány parlamentjének 1950-ben lett tagja, és a CDU-frakció képviselőjeként többek között a szétszórtan élő honfitársak közötti kapcsolatok fenntartásáért fáradozott. Sokoldalú tevékenységért nemcsak honfitársai tartották nagyra, hanem XII. Pius pápa is megtisztelte őt a Pro Ecclesia et Pontifice (egyházért és a pápáért) érdemrenddel, a máriazelli zarándokút beindításáért.
A magyarországi német népcsoport szellemi és kulturális érdekeiért a száműzetés előtt és után is fáradhatatlanul dolgozott, mind Magyarországon, mind Németországban. Tiszteletreméltó és áldozatos munkásságának 1974-ben bekövetkezett halála vetett véget.

St.


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!