Kerthelység

2008. ápr 30.

Erdély ízeit kóstolgatták

Írta: admin Kategória: ESEMÉNYEK

Április első szombatján megvendégelték egymást a Törökbálinton élő erdélyi magyarok. A kovásszal keltett pityókás (burgonya) kenyér, a székelykáposzta, a padlizsánkrém, az ikra és sok más finomság igazi kulináris utazás volt Erdély gazdag ízvilágában.

Az állófogadás előtt Fábik István, az Erdélyi Magyarok Törökbálinti Egyesületének elnöke köszöntötte a jelenlévőket és ismertette az egyesület idei programját. Bemutatta az újonnan megválasztott vezetőségi tagokat: Balázs Klárát, Csenger Zalán Katalint, Décsi Csabát, Pintér Zsoltot, Szatmári Melindát és Vita Albertet.
Az est díszvendége dr. Elek Sándor polgármester volt, aki köszöntőjében hol mosolyt csalt az arcokra, hol könnyeket a vendégek szemébe. Visszaemlékezésében felidézte, számára mennyire fontos, hogy a régi Nagy-Magyarországon élők mind-mind büszkék legyenek magyarságukra. Sajnálatosnak tartotta, hogy a mai Magyarországon ezt nem mindenki gondolja így. Megkérte a szülőket, hogy mielőtt világot látnának gyermekeikkel, előtte mindenképp a magyarok lakta területeket  (Erdély, Újvidék, Felvidék) fedezze fel a család.
Ezután Turai István polgármester köszönte meg a lehetőséget, hogy dr. Elek Sándor polgármesterrel ismét kezet foghatott és üdvözölhette mint elődjét, akitől átvehette a stafétabotot, amely minden pillanatában az emberségről és egymás megbecsüléséről ad tanúbizonyságot. Az est fénypontjaként az egybegyűltek felidézték a honosítás ceremóniáját, ami terített asztal mellett zajlott, amelyen egy flaska bor, egy csokor virág és egy nemzeti szalaggal átkötött kenyér szimbolizálta:  ha van mit enni, van mit inni és a szeretet jelen van a házban, ott nagy baj nem lehet.
A honosítási eskü eredeti szövegét Gáspár Klára olvasta fel, aki maga is Székelyudvarhelyről származik és Törökbálint Város Polgármesteri Hivatalában irodavezető. A meghatódott vendégek ezután Gáspár Orsolya énekében gyönyörködhettek, majd Bokor Tünde népdalénekes előadását tapsolhatták meg, aki a Hargita lábánál fekvő kicsiny székely faluból, Zeteváraljáról érkezett Magyarországra. A rövid előadás után Fábik István és az egyesület tagjai állófogadáson kínálták vendégeiket a maguk készítette erdélyi ételekkel. A kínálat varázslatosan színes volt, hisz az előételektől a desszertig mindenki találhatott kedvére való finomságot. Az ínycsiklandó csorbaleves, töltött káposzta, puliszka, erdélyi savanyú szinte vonzották a kóstolókat. A padlizsánkrémek ízkavalkádja jól mutatta: ahány háziasszony, annyiféleképpen készíti a finomságokat. Persze a házi pálinka sem hiányozhatott az asztalokról, ezekből is bőven akadt választék. A vendégek az ételek kóstolgatása közben kedélyesen elevenítették fel az augusztusi erdélyi kirándulást. Szó esett az előttük álló teendőkről, hogy még több hasonló rendezvény születhessen.
A kellemes, meghitt hangulatban telt este zárásaként Bokor Tünde népdalénekes vezetésével elénekelték a székely és a magyar himnuszt.

szl


Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!