Kerthelység

2015. dec 20.

Eredmények, és kihívások…

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Év végi beszélgetés Dr. Aradszki Andrással, városunk parlamenti képviselőjével

Az év végén szokás áttekinteni az elmúlt időszak eredményeit, és számba venni a további feladatokat. Ezt a számvetést tettük meg Dr. Aradszki Andrással, városunk parlamenti képviselőjével, aki 2014 júniusa óta az Energiaügyekért Felelős Államtitkárság első embere is egy személyben.

•    Lassan másfél éve, hogy Ön vezeti az Energiaügyekért Felelős Államtitkárságot. Amikor kinevezték, éppen viharos felhők tornyosultak felettünk, az ország energiapolitikáját az EU élesen bírálta. Mi minden változott azóta?
Sokat változott a piaci szereplők és az EU hozzáállása is. Az elmúlt évben már sok pozitív vélemény is elhangzott az elképzeléseinkkel, energiapolitikai lépéseinkkel kapcsolatban.
•    Így a télelőn elmondhatjuk, hogy az ország földgázellátása biztosított a következő hideg hónapokra? Sikerült mindent megtennünk a biztonságos energiaellátás megteremtéséért?
Biztosított számunkra a télire szükséges gázmennyiség. Ezzel együtt sajnos azt kell mondanom, hogy bár Magyarország mindent megtett, hogy átjárható, több forrást is hasznosítható földgáz- és elektromosenergia-hálózatot alakítson ki, amely biztonságossá teszi a beszerzést, ezekkel a lépéseivel egyedül maradt. Azok az uniós tagállamok, amelyeket Brüsszel soha nem említ, amikor bírálni kell, nem teljesítették az ez irányú kötelezettségeiket. Gondolok itt az interkonnektorok hiányára például Románia és Horvátország irányából. (Az interkonnektor olyan speciális vezetékhálózat, amelyen mindkét irányban szállítható az energiahordozó. Segítségével a tagországok kisegíthetik egymást egy esetleges földgázhiány esetén, és lehetőség nyílik számos alternatív beszerzési forrás kihasználására is. A szerk.) Ha áttekintjük a térséget, azt látjuk, hogy nincs meg a kapcsolat Bulgária és Szerbia, Bulgária és Románia, illetve Görögország között sem, és még sorolhatnám a hiányzó láncszemeket.
•    Ez azt jelenti, hogy a mi vezetékhálózatunk már kiépült, de a határokon túl nincs folytatása a rendszernek?
Magyarország ez irányú beruházásait időben befejezte, ezzel eleget tett kötelezettségeinek, de sajnos éppen azok az országok, amelyektől függünk, nem tették meg ugyanezt. Pedig ennek a hálózatnak a létrehozása minden tagállam közös érdeke lenne.
•    Bízzunk abban, hogy a következő év ebben az ügyben is előrelépést hoz, mint ahogy ebben bízunk a Törökbálintot érintő legfontosabb kérdésekben is. Jelenleg az egyik probléma, ami erősen foglalkoztatja a közvéleményt, a várost érő zajterhelés. Csökkentése érdekében Önkormányzatunk megtette a szükséges lépéseket, zajtérképet csináltatott, és az Ön segítségét is kérték annak érdekében, hogy a zajvédelmi beruházások megvalósulhassanak. Mit tudott tenni ennek érdekében?
Három csomópontja van ennek a kérdésnek. Az első a zajvédő falak építésével kapcsolatos problémakör, amelyről azt gondolom, elsősorban szakmai kérdés. A város és a közlekedéstechnikai szakemberek együttműködésére van szükség ahhoz, hogy eldőljön, hová milyen típusú zajvédelmi eszközöket lehet és kell telepíteni.
A másik kérdés az M7 autópályán a sebességkorlátozás problémaköre. Az kétségtelen, hogy az egyik leggyorsabb, legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás lenne. Több jelzés is érkezett hozzám arról, hogy a jelenleg folyó terelőfalépítés miatt bevezetett 80 km/h-s korlátozásnak is érezhető hatása van, sokkal kisebb a zaj a megszokottnál. A sebességkorlátozás igénye már az előző polgármester regnálása alatt is megfogalmazódott, és bár akkor még nem voltam a város képviselője, a kérdés tisztázásában magam is igyekeztem segíteni. Az akkori minisztériumi vezetés azonban nem támogatta ezt az elképzelést.
•    Változott valamit a helyzet az elmúlt hónapokban?
Az Elek Sándor polgármester úrral folytatott megbeszélések után elindítottam egy folyamatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felelős vezetőinél. Arra kértem őket, vizsgáljuk meg, van-e valami jogi akadálya annak, hogy az M7 zajterhelését a sebességkorlátozás bevezetésével csökkentsük. Az írásos válasz heteken belül megérkezik, és bízom abban, hogy nem találnak ilyen jogi akadályt. Addig is türelmet kérek.
•   A harmadik kérdés a vasúti fővonalak zajterhelésének kérdése.
Ezzel kapcsolatban is zajlanak a vizsgálatok, felmérések, amelyek értékelése után döntenek majd a szükséges változtatásokról. A kérés természetesen jogos, és bízom abban, hogy a törökbálintiak által felvetett problémák megnyugtató orvoslást nyernek. A Kormány egyébként elkötelezett az ilyen típusú egészségkárosító bántalmak kiküszöbölésére.
•   Mint választókerületi elnök hogyan értékeli az elmúlt évet Törökbálint szempontjából?
Azt látom, hogy a város vezetése aktívan, dinamikusan és célszerűen dolgozik. A napokban voltam Törökbálinton, és tapasztaltam, hogy mindenhol építkeznek, folynak a beruházások. Elek Sándor polgármester úr bemutatta az új Városháza terveit, gazdasági számításait, engem teljesen meggyőzött annak kivitelezhetőségéről. Méltó terv látszik körvonalazódni, és az sem kérdés, hogy szükség van erre a beruházásra. Mindenképpen azon leszek, hogy a megvalósítás elősegítéséhez valamilyen állami támogatásra is lehetőséget találjunk.
•    Közeledik az év vége, mindjárt itt vannak az ünnepek. Milyen üzenete van a választóihoz ebből az alkalomból?
Az advent az az időszak, amikor –mint ahogyan azt valaki előttem már találóan megfogalmazta – még az ateisták is keresztények lesznek egy időre. A keresztény ember ilyenkor tartja a szokásos ünnepi rendet, és igyekszik azt lélekben is minél mélyebben megélni, már amennyire a mai rohanó világ erre lehetőséget ad. Ez a nagytakarítás időszaka, amikor a lakásban sor kerül a kicsit homályosabb sarkok rendbetételére is. Jó, ha meg tudunk állni, és egy kicsit körülnézünk a lelkünk rejtett zugaiban is.  Talán rátalálunk olyan fontos dolgokra, amelyeket veszélyben érzünk. Ebből a szempontból más az idei ünnep. Amikor ott állunk a karácsonyfa mellett a családunk körében, megéljük a szeretet érzését, és a Megváltó születésének ünnepén imádkozunk, éreznünk kell, hogy ezt a lágy és kedves misztériumot - sajnos úgy tűnik - nagy kihívások elé állítják majd az eljövendő évek. Ennek a felelősségét éreznünk kell. Fel kell készülnünk ezekre a próbatételekre. De történjék velünk bármi, a család mindig vigasz és menedék lehet. Éppen ezért olyan fontos ez a szép ünnep mindannyiunk számára! Ezért kívánok Törökbálint minden polgárának szerettei, családja körében eltöltött, áldott, békés karácsonyi ünnepeket, és boldog új évet.

Nyíri Erzsi



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!