Kerthelység

2015. dec 20.

Programok a Segítő Kéz Szolgálatnál

Írta: admin Kategória: INTERJÚ

Több hónapja, hogy utoljára tudósítottunk a Segítő Kéz Szolgálat munkájáról. A Szolgálat vezetőjét, Csokonáné Vizkeleti Ildikót kérdeztük az elmúlt időszak eseményeiről.

•    Megint eltelt egy nyár, újra lezárult egy ciklus a Szolgálat életében is. Milyen programokat szerveztek az elmúlt hónapokban?
Önkormányzati támogatással nyáron sikerült tábort szervezni a hátrányos helyzetű gyermekeknek. Minden héten egy egész napos programot állítottak össze a kollégáim a gyermekek részére. Sok segítséget kaptunk önkénteseinktől, és bekapcsolódtak az Ifjúsági Önkormányzat tagjai is. Tizenöt-húsz olyan általános iskolás korú gyermeket tudtunk így táboroztatni, akik egyébként nem jutottak volna el más táborba, táborokba, mert különböző okok miatt a család nem tudta biztosítani nekik ezt a lehetőséget, vagy beilleszkedési gondokkal küszködnek, és nem találják a helyüket egy nagyobb létszámú csoportban.
•    Milyen visszhangja volt a tábornak?
Az volt a hozadéka a jól sikerült programoknak, hogy egy idő után nem csak az általunk ismert gyermekek jöttek el hozzánk, de elhozták a barátaikat is, és nem is csak a táboros napokon látogattak meg minket, hanem a hét többi napján is. Társasoztak, kártyáztak, nem csellengtek a városban.
•    Sok olyan gyermek kerül így a látókörükbe, aki nem volt az ügyfelük azelőtt, de esetleg segítségre lenne szüksége?
Közel hét éve, hogy folyamatosan működtetjük azt a jelzőrendszert, amely nyomon követi a hátrányos helyzetű gyerekeket. A gyermekorvosok, a bölcsőde, az iskolák, a rend­őrség és egyéb szervezetek folyamatosan értesítenek bennünket a felmerülő problémákról, amelyeket személyre szabottan igyekszünk megoldani.
•    Körülbelül hány olyan gyermek van a városban, akinek szüksége van a Szolgálat valamelyik szolgáltatására?
Közel 1800 gyermek fordul meg nálunk éves szinten. A nyári tábor csak egy a programjaink közül. Tizenhét gyermek folyamatosan járt korrepetálásra a nyáron, és mindegyiküknek sikerült a pótvizsgája. Volt, akinek sikerült a hármas osztályzatot is megszerezni. Ebben nagy segítségünkre voltak az Ifjúsági Önkormányzat tagjai és az önkéntesek is. Egyre szorosabb az együttműködésünk. Terveink szerint a korrepetálások év közben is folytatódnak, hogy a tanév végén ne a pótvizsgákra kelljen készülni, hanem már év közben megszerezzék a gyermekek azt a tudást, amellyel biztonsággal léphetnek a felsőbb osztályokba. Matematikából, fizikából, kémiából, magyarból és történelemből is kaphatnak segítséget a hozzánk fordulók.
•    Milyen új programokon vehetnek részt az érdeklődők az idén?
Prevenciós feladatainkat szeretnénk bővíteni, mert jobb megelőzni a bajt, mint utólag kezelni a már kialakult problémát. Ezért indítottuk újra a baba klubunkat, ahol azok a kismamák kaphatnak segítséget, akiknek a gyermekgondozással kapcsolatban van szükségük erre. Mostanra hat-hét kisbabánk van, akik az anyukájukkal rendszeresen eljönnek hozzánk.
Az Idősek Klubja is tovább működik. Havonta egyszer látjuk vendégül azokat az idős embereket, akik jobbára magányosan élnek, és szükségük van egy kis társasági életre, kikapcsolódásra, beszélgetésre. Legutóbb a Lekerli Ínyenc Állomáson láttuk őket vendégül egy kis süteményre, egy italra, és itt volt alkalmuk beszélgetni, még kicsit mulatozni, énekelni is. Megköszöntjük a születésnaposokat, és mindig meghívunk egy előadót is, aki az időseket érintő témában tart rövid előadást.
Elindult a Tini Klubunk is, ahol a fiatal lányok kaphatnak segítséget a serdülőkori problémáik megoldásához. Fodrász, kozmetikus, bőrgyógyász, pszichológus válaszol a gyerekek kérdéseire, ad tanácsokat például a divattal, a testápolással, vagy lelki problémák megoldásával kapcsolatban. Kézműves foglalkozáson készítenek ékszereket, beszélgetnek, sminkelni tanulnak.
Vannak olyan nyugdíjas hölgy önkénteseink, akik háztartásvezetéssel, főzéssel, takarítással segítik azokat a családokat, amelyekben valamilyen súlyos probléma nehezíti a gyerek családban nevelését.
További terveink is vannak. Szeretnénk beindítani egy Apa Csoportot, ahol célunk a szülői kompetenciák erősítése, a konfliktusok kezelésének elsajátítása, az apa-gyermek kapcsolat erősítése. Jelenleg már öt-hat jelentkező van ebbe a csoportunkba. Ez nagyon örömteli, hiszen a férfiak családfenntartóként sokszor kimaradnak gyermekeik nevelésének örömeiből, bánataiból, ami pedig egy harmonikus apa- gyermek kapcsolatnak elengedhetetlen feltétele. Szeretnénk segítséget nyújtani abban is, hogy egymásra találjanak azok, akiknek szükségük van segítségre azokkal, akik szívesen segítenének, és erre van szabad idejük, és kapacitásuk. Az ilyen típusú közösségi kezdeményezések koordinálása is a további terveinkben szerepel.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!