Kerthelység

2015. dec 20.

Ünnepi ételek

Írta: admin Kategória: • Egészségünkre

Az ünnepi asztalokra minden országban felkerülnek a hagyományos ételek, ám szinte mindenhol új receptek gazdagítják a tradicionális menüket.
Nálunk karácsonykor levesként a halászlé, a tyúkhús- vagy a borleves a legelterjedtebb, főmenüként pedig egyre hódít a pulykafogyasztás angolszász szokása, és egyre több helyütt fogyasztanak halételeket is. Természetesen azért – ahogy régen nevezték: „bőved este” – gyakran kerül húsos káposzta is az ünnepi asztalra, és megmaradt a jellegzetes húsétel, a disznó is kocsonya vagy sült formájában. Édességként pedig mi is lehetne a legelterjedtebb finomság, mint a bejgli.
A németeknél elsősorban a ponty-, pulyka- és libaételek vezetik az ünnepi étkek listáját, de sok háznál készítenek vad-, marha- és borjúsültet is, édességként pedig természetes, hogy megsütik a háziasszonyok a finom stollent, amelynek kelt tésztájába kandírozott narancs- és citromhéjat, vaníliát tesznek, és nem maradhat ki belőle a rum sem. Angliában a XVII. századtól az ünnepi menüsor gazdagodott a gesztenyével töltött pulykával, de főfogásként számos egyéb húsféleség is asztalra kerül, s elmaradhatatlan a karácsonyi puding.  Ez utóbbinak számos változata készül vidékenként, azonban egyik receptből sem hiányzik meghatározó alkotóeleme, az ökörvesefaggyú. A franciáknál a karácsonyi főmenü szinte tájanként más és más. Van, ahol pulykát sütnek, de sok helyütt tálalnak fel vörösboros marhasültet, sült libát, és gyakran szerepel a karácsonyi menüben egyes vidékeken a nyúl, vagy valamilyen finom mártással kísért halétel. Desszertként pedig a legtöbb családnál a jellegzetes csokoládé­krémes „karácsonyi fatörzs” kerül az ünnepi asztalra. Az olaszok karácsonyi asztala ugyancsak vidékenként változó: a főmenü sok helyütt halétel, például angolna boros mártással, vagy pulyka-, vad- és nyúlsült polentával vagy krumplifánkkal és zöldségekkel körítve. Az ünnepi édességek között pedig ott van a tiramisu, valamint a karácsonyi kalács, a panettone, és az újévkor elmaradhatatlan mogyorós-mandulás-csokis sütemény, a pan papato. Oroszországban a legtöbb ünnepi asztalról nem hiányzik például a blini (a lazaccal, kaviárral megtöltött palacsinta), de ott van a töltött káposzta, a szoljanka leves vagy a csípős scsí, amelyek mellé pirozskit (káposztával, darált hússal töltött tésztát), desszertként pedig kuglófot vagy oroszkrém tortát tálalnak fel.

Jelképes ünnepi ételek
Az egyik leggyakoribb ünnepi főétel számos országban a hal, amely pikkelyei révén a bőséget jelképezi, s amelyet – elsősorban sütve – valószínűleg már az egy-két évezreddel ezelőtti időkben is fogyasztottak a tenger menti területeken. Azt azonban számos nációban ma is szem előtt tartják, hogy a hal ugyan nagyon egészséges, de csak karácsonykor ajánlott az asztalra tenni. Újévkor fogyasztva elúszhat vele az egész évi szerencse. Nálunk is – ahol a halevés szokása csupán százötven éve terjedt el – ügyeltek erre, és szilveszterkor inkább a malachús, a bab, a káposzta és a lencse volt az ünnepi menüsor alapja. Úgy tartották: az újév első napján fogyasztott bab és lencse egész évben bőséghez, gazdagsághoz segít. A szép, egészséges alma és dió szintén az egészség megőrzését szolgálja, míg ha férges, súlyos betegség előidézője lehet. Ugyancsak „varázsszer” volt a régi időkben a fokhagyma, melyet ilyentájt nemcsak ettek – például mézbe mártogatva –, hanem az ajtóra, ablakra keresztet is rajzoltak vele a gonosz erők eltávolítására. Hasonló erőt tulajdonítottak a szintén bőséget, termékenységet hozó máknak is: a rontó hatalmaknak ugyanis a mákszemeket szemenként kell felszedegetni ahhoz, hogy ártani tudjanak a ház népének.

Karácsonyi és újévi receptek

Gesztenyével töltött pulyka
Hozzávalók: egy 2,5 kg-os pulyka, 80 dkg gesztenye, 80 dkg darált sertéscomb, 0,5 liter húsleveslé, 3 tojás, 2 dl tejszín, 15 dkg bacon szalonna, 10 dkg zsír, őrölt bors, só. A megtisztított gesztenyét a húslevesben puhára pároljuk, majd lehűtve ledaráljuk. A ledarált sertéshúst sózzuk, borsozzuk, majd a tojásokkal, a tejszínnel és a gesztenyével jól összedolgozzuk. A konyhakész pulyka mellcsontját belülről óvatosan kiszedjük, és a hasüreget a töltelékkel megtöltjük. A nyílást hústűvel betűzzük. A pulykát kívül is megsózzuk, és beborítjuk a baconszeletekkel, majd zsineggel rákötözzük. Sütőedénybe téve leöntjük az olvasztott zsírral, s - nem túl forró sütőben - többszöri locsolgatással, szép lassan kb. 2 órán át sütjük.

Tárkonyos malacleves
Hozzávalók: 60 dkg vegyes malachús, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, csipet cukor, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 babér, néhány szem egész bors, egy ág friss tárkony, 1 ek. liszt, só,  bors, ízlés szerint, citromlé, tárkonyecet. A malachúst felkockázzuk, majd a kiolvasztott szalonnazsíron üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát. Beletesszük a húst, és néhány percnyi pirítás után felöntjük vízzel, hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket, a zúzott fokhagymákat, a fűszereket, a cukrot, és puhára főzzük. Ha kész, a tejföllel és a liszttel habarást készítünk, összeforraljuk a levessel, majd végül beleöntjük a tejszínt is. Pár perc forralás után citromlével, tárkonyecettel ízesítjük.

Újévi lencsegulyás
Hozzávalók: 1 kisebb füstölt csülök, 35 dkg szín marhalábszár, 50 dkg lencse, 2 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 3 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, kis darab zeller és karalábé, 3 babérlevél, néhány szem egész bors, 1 kk. pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, só, fél citrom leve. A kiválogatott lencsét egy éjszakára áztassuk hideg vízbe. Másnap a csülköt bő vízben tegyük fel főni, majd kb. 40-50 perc múlva adjuk hozzá a felkockázott lábszárat. Ha puhára főttek, tegyük bele a lencsét, a hagymát és a zöldségeket, a babé­rokat, borsot, pirospaprikát. Sózzuk, és főzzük készre. Végül ízesítsük citromlével. Friss, magvas rozskenyérrel kínáljuk.

Francia csokoládés fatörzs
Hozzávalók a tésztához: 6 ek. cukor, 6 tojás, 3 ek. kakaó, 6 ek. rétesliszt, 3 ek. rum, késhegynyi szódabikarbóna. A krémhez: 20 dkg vaj, 15 dkg cukor, 3 tojás, 3 ek. kakaó, reszelt narancshéj. A cukrot a tojássárgájával és a szódabikarbónával habosra keverjük, majd beledolgozzuk a kakaót, a lisztet, végül óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérjét is. A masszát akkora méretű, sütőpapírral kibélelt sütőlemezre öntjük, hogy ujjnyi vastag tésztát kapjunk, és kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Kiborítjuk, és rummal megöntözzük, majd feltekerjük, és így hagyjuk kihűlni. A krémhez a cukrot a tojással és a kakaóval habosra kikeverjük, narancshéjjal ízesítjük, majd gőz fölött sűrű krémmé keverjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a vajat, és kikeverjük. A krém felét a piskótatésztára kenjük, újra összetekerjük, és a maradék krémmel kívül is bekenjük, majd villával berovátkoljuk, és néhány órára hűtőbe tesszük.



Lapozzon bele
november–decemberi számunkba!